Drie lessen die je kunt leren van Ruth

Ruth lijkt wel dé voorbeeldvrouw uit de Bijbel. Op Pinterest zie ik regelmatig teksten voorbijkomen over haar leven met de term a modern day Ruth erbij. In deze blog deel ik met jou het verhaal van Ruth en wat je van haar kunt leren. Lees snel verder!

Haar verhaal

Ruth, een voorbeeldvrouw? Dan zal ze vast een voorbeeldig leven hebben gehad! Die gedachte zou in je op kunnen komen, maar eigenlijk was het leven van Ruth helemaal niet rooskleurig.

Noömi en haar man Elimelech trokken vanuit het land Israël naar het land Moab. Het was hongersnood en ze kwamen als vreemdelingen aan. Hun twee zonen Machlon en Chiljon trouwden met de Moabitische vrouwen; Orpa en Ruth. Elimelech, Machlon en Chiljon stierven. Zo werden de drie vrouwen weduwen.

Op een gegeven moment wil Noömi terugkeren naar haar eigen land Israël. Haar schoondochters Orpa en Ruth willen met haar meegaan, maar Noömi dringt er onderweg op aan dat zij in hun land Moab blijven. Orpa blijft, maar Ruth is vastberaden om met Noömi mee te gaan.

‘Maar Ruth antwoordde: ‘Zeg toch niet steeds dat ik terug moet gaan! Ik laat u niet in de steek. Waar u heen gaat, daar ga ik heen. Waar u woont, daar wil ik ook wonen. Uw volk is mijn volk, en uw God is mijn God.’ Ruth 1:26 (BGT)

De twee gaan op reis en komen aan in Bethlehem, waar iedereen over hen begint te praten. Noömi wil vanaf dan Mara genoemd worden, omdat ze niets meer heeft. Mara betekent bitter.

Ruth gaat koren oprapen op het veld van Boaz, een rijke man. Boaz is heel vriendelijk tegen Ruth en hij is goed voor haar. Ruth vraagt hem waarom. Boaz antwoordt dat hij heeft gehoord dat ze goed is geweest voor Noömi en dat ze mee is gegaan naar een onbekend land. Dit zijn de woorden van Boaz:

‘De God van Israël zal je daarvoor belonen. Bij hem heb je hulp gezocht, en hij zal je beschermen.’ Ruth 2:12 (BGT)

Het verhaal gaat nog verder. Ruth wordt de vrouw van Boaz en ze krijgt een zoon, Obed. Obed staat in het geslachtsregister van Jezus. Hoe bijzonder! Jezus’ familie bestaat niet uit perfecte mensen, maar juist het omgekeerde. Lees het verhaal zelf maar eens in het Bijbelboek Ruth.

Lessen van Ruth

Het beeld van a modern day Ruth vind ik op zich mooi. Je kunt echt wat leren van deze vrouw. Je moet alleen niet denken dat Ruth een perfecte vrouw was. Het leven van Ruth was imperfect. Ze verloor haar man, ze verliet haar land Moab om naar een nieuw land te gaan, maar werd daar uiteindelijk goed ontvangen. Jij en ik kunnen leren van deze imperfecte, maar sterke vrouw.

1. Blijf trouw

Ruth bleef trouw aan haar schoonmoeder Noömi. Ze gaf haar leven in Moab op en vertrok met haar richting Bethlehem.

2. Zoek je hulp bij God

Ruth kiest voor de God van Noömi, de God van Israël. Ze zegt: ‘Uw God is mijn God.’ Boaz zegt later in hoofdstuk 2 ook tegen Ruth dat zij haar hulp heeft gezocht bij God en dat Hij haar daarvoor zal belonen.

3. Vertrouw als het moeilijk is

Op weg naar een nieuw land. Zal ik daar een nieuw leven kunnen opbouwen? Zal ik ooit nog een man hebben? Ruth maakte zoveel mee. De situaties waren ellendig. Maar je kunt hiervan leren, dat je ook als je je rot, alleen of verdrietig voelt, mag vertrouwen. In je zwakheid ben je sterk door God!

Welke van deze 3 lessen spreekt jou aan?

Deel deze blog met een vriendin!