Wat als het donker wordt in je leven?

Hi lieve dochters! Ik ben Nicole. Een paar maanden geleden heb ik een blog mogen schrijven voor Dochters van de Koning, and now I am back! De laatste tijd heb ik naar wat interessante podcasts (funfact: ik ben verslaafd aan podcasts!) en preachings geluisterd. Ik ben daardoor geïnspireerd geraakt. God heeft tot mijn hart gesproken. Hij heeft dit onderwerp op mijn hart gelegd om met jullie te delen: ‘Wat moet je doen als het donker wordt in je leven?’

De sleutel is de ontmoeting

Een paar weken geleden luisterde ik naar een preek van Martin Koornsta: ‘De duisternis heeft niet het laatste woord’. Ik ga jullie vertellen wat er gezegd werd. Het kan zijn dat jij zo gebroken bent, dat je hart zoveel pijn doet of dat je zoveel verdriet ervaart, dat je het echt even niet meer weet. De beste preek verwarmt je hart, maar lost niet je probleem op; de mooiste getuigenis maakt je alleen maar meer verdrietig; wat kan je dan nog doen?

De oplossing en de sleutel voor jouw pijn ligt hem in jouw ontmoeting met God. Wanneer jij je hart opent en zegt: ‘God, ik ben zo gebroken, ik heb zoveel pijn en verdriet, wilt u nu bij mij komen?’. Dat is het moment dat God je ontmoet. Dat Hij bij jou komt zitten. Als je in je kamer bent en je hart werkelijk opent voor God, dan komt Hij. Als jij hem vertelt dat je Hem nu echt nodig hebt, wanneer je het zelf echt niet meer weet, dan komt Hij.

En ik ga je niet vertellen dat jouw situatie dan veranderd is, maar daar verandert er iets in je hart. God kan dan aan het werk met jouw gebrokenheid. Hij zal voor je zorgen en bij je zijn. Vertrouw op God en ga en blijf met Hem in gebed!

Laten we niet vergeten dat God de hele reis al bij je was, er erbij is. In jouw diepste pijn, in jouw grootste verdriet, God was en is erbij. Het kan zo zijn dat je Hem niet ervaart en dat je je afvraagt of God er wel bij is en jou niet vergeet. Maar God loopt in stilte met je mee. Dat doet Hij, omdat Hij wil jouw hart horen. Hij wil door jou uitgenodigd worden in je pijn, in de moeilijke momenten van het leven. Als je Hem uitnodigt, zal Hij komen, je zal Hem dan ontmoeten.

Jezus in de tuin van Getsemané

Een bijbels voorbeeld dat de ontmoeting met God de sleutel is voor je pijn, is Jezus in de tuin van Getsemané (Mattheüs 26:36-46). Het moment voordat Jezus gekruisigd wordt. Jezus is op dit moment helemaal mens. Jezus ervaart hier alle pijn en verdriet en gebrokenheid. Hij voelt zich alleen, omdat zijn vrienden in slaap zijn gevallen in het moeilijkste moment van zijn leven. Hij staat er nu alleen voor. En wat doet Jezus als Hij het écht niet meer weet? Hij gaat naar God.

Als zelfs Jezus in het moeilijkste moment van Zijn leven naar God gaat, dat zouden wij dat ook moeten doen. En weet je, Jezus bad drie keer achter elkaar tot God. Hij bleef met God in gebed. Als je God één keer hebt ontmoet, blijf Hem dan ontmoeten! God is daar voor jou. God wil jouw verhaal horen. Vertel Hem waar je door heen gaat.

Als het weer donker wordt in je leven, zet je go-to worship song op. Open je bijbel. Kniel neer en bid. Wat als het donker wordt in je leven? Ontmoet God. En blijf Hem ontmoeten.

Liefs, Nicole

Wil je de preek van Martin Koornstra luisteren? Klik hier.

Deze gastblog is geschreven door Nicole Couwenberg.

Deel deze blog met een vriendin!