Rust maar uit – Genesis 2

En maar door. Heel de week druk met school, rijles, kerkactiviteiten, muziek maken, blogs schrijven, vriendinnen zien. Ook het weekend is vol: werken, familie zien, huiswerk maken. Eigenlijk was ik elke dag wel even bezig met studeren, totdat ik een paar weken geleden besloot om het een klein beetje anders te doen. In deze blog vertel ik jou wat ik precies heb veranderd. Lees gauw verder!

Perfectionisme

Ik gooi het er maar meteen uit: ik ben perfectionistisch en niet zo’n beetje ook. Een opdracht lever ik niet in voordat ik ‘m meer dan tien keer gecheckt heb. Ik wil altijd alles netjes en op tijd inleveren. Heel vaak té netjes, moet ik zeggen. Ik doe liever een opdracht met volle inzet, dan met halve concentratie.

Dit jaar ben ik begonnen met mijn studie theologie in Amsterdam. Ik heb het enorm naar mijn zin (even een shout out naar mijn studiegenootjes!). Ik hou van mijn studie en de vakken zijn oprecht interessant en soms ook saai. Ik weet van mezelf dat ik perfectionistisch ben en dat dat wel wat minder kan. Discipline en precisie is goed, maar kan ook doorslaan. Het kan ervoor zorgen dat je continu aan het werk bent en eigenlijk te streng voor jezelf bent.

Vrienden hebben het wel vaker gezegd, ook op de middelbare school: ”Je kunt wel wat minder doen hoor”, ”Kun je niet wat minder studeren en wat meer leuke dingen doen?”, ”Het gaat niet om de cijfers, hè”. Het zijn goede opmerkingen, maar wat doe je ermee als het nastreven van perfectie zo in je systeem zit? Toch bleef ik er wel over denken.

Op die dag rustte Hij

God stelt in de Bijbel een rustdag in voor de mens. Hij geeft die niet voor niets. Ik geloof dat Hij een ritme in de schepping heeft gelegd. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het goed is dat je een rustdag neemt na een week werken. God schiep de hemel en de aarde. Dan staat er in Genesis 2:1-3:

Zo werden de hemel en de aarde in al hun rijkdom voltooid. Op de zevende dag had God zijn werk voltooid, op die dag rustte hij van het werk dat hij gedaan had. God zegende de zevende dag en verklaarde die heilig, want op die dag rustte hij van heel zijn scheppingswerk. (NBV)

God rustte uit. Door hier bij stil te staan, kwam ik tot de ontdekking dat ik eigenlijk nooit echt een rustpunt had. Ik had geen dag van de week dat ik niet met mijn studie bezig was. Sinds een tijdje probeer ik op zondag niet aan mijn studie te werken. In plaats van studeren na de kerk, rust ik uit, geniet ik met mijn familie of lees ik een boek. Ik geniet van de natuur en luister muziek. Soms lees ik wel wat door en voor een tentamen kijk ik nog eens naar de stof. Het lukt lang niet altijd, maar het geeft al wel meer rust.

Rust maar uit

Ik was bang dat ik opdrachten niet af zou krijgen. Dat ik harder moest werken als ik op zondag niets deed. En wat blijkt? Dat probleem is er helemaal niet en als het er wel komt, wil ik daar losser mee om kunnen gaan. Ik wil leren de dingen wat meer los te laten. Niet alles hoeft perfect. Niet alles draait om studie. Na een relaxte zondag zonder studie ben ik meer uitgerust om aan de nieuwe week te beginnen. Even een dag geen stress, maar een dag voor God. Een dag om te zeggen: “Rust maar uit”. Om op te laden en daarnaast te genieten van de schepping, elkaar en Gods goedheid.

Hoe vind jij rust in een druk leven?

Deel deze blog met een vriendin!

Eén reactie

  1. Mooi stukje! Ik heb daar zelf ook echt heel veel last van. Soms heb ik het gevoel dat hoeveel ik gedaan heb op een dag bepaald hoe “goed” de dag is geweest. Terwijl de soms rustigere dagen waarbij je even stil staat veel waardevoller zijn.

    Ik merk overigens ook dat bijna alle dingen waarvan je in eerste instantie denkt dat het niet goed komt als je er geen energie in steekt, uiteindelijk altijd wel op een eigen manier op z’n pootjes terecht komen.

    ~ Keep it going!

Reacties zijn gesloten.