Boekreview: Stenen van Hadassah

Boekreview Stenen van Hadassah Paul van der Loo Dochters van de Koning

Wie mij goed kent, weet dat ik al van jongs af aan van boeken houd. Bibliotheekbezoekjes waren als kind echt een feestje en ik leende altijd het maximale aantal boeken. Eenmaal thuisgekomen begon ik meteen op de bank met lezen. Die liefde voor lezen heb ik nog steeds, al verslind ik wat minder boeken dan een aantal jaar geleden. Paul van der Loo, schrijver van het boek Stenen van Hadassah, vroeg mij of ik zijn boek wilde ontvangen. Als boekliefhebber kon ik daar natuurlijk geen nee op zeggen. In deze blog vertel ik je over het boek en wat ik ervan vind.

God is betrokken op jouw leven

Eigenlijk had ik voor het lezen van dit boek nooit eerder een verhaal gelezen dat zich afspeelt in de tijd van de bijbel. Doordat het verhaal zich afspeelt bij het volk Israël in de tijd van de ballingschap, kan ik me nu iets meer inleven in hoe dat leven eruit moet hebben gezien. Paul schreef dit boek voor zijn dochter Hadassah. Aan het begin van het boek schrijft hij hoopt dat ze door dit boek mag ontdekken hoe God op haar leven betrokken is, ook als je dat niet altijd ziet.

“Die avond voor ze ging slapen bad ze voor alles. Ze had geleerd om te bidden voor alles wat er in haar omging en dat deed haar goed.”

Paul van der Loo in: Stenen van Hadassah, pagina 15.

Terug in de tijd

Stenen van Hadassah is een verhaal dat je meeneemt terug in de tijd naar het leven van het jonge meisje Hadassah. Ze is een Israëlitisch meisje dat al heel haar leven in een dorp in Babylonië woont. Babylonië is het land waarnaar de Israëlieten zijn weggevoerd in ballingschap. Ze is goed bevriend met Rebekka, met wie ze samen naar les gaat in de synagoge. Na 70 jaar in ballingschap te hebben geleefd, mag het volk dan eindelijk terugkeren naar Israël. Het land waar Hadassahs voorouders hebben gewoond, maar waar ze zelf nog nooit geweest is. Voordat ze terugkeren, gaat Hadassah op zoek naar de amethiststenen van haar overgrootmoeder. Eén van die stenen is nodig voor het nieuwe borstschild van de hogepriester als de tempel in Jeruzalem weer opgebouwd wordt. Het boek neemt je mee in Hadassahs zoektocht naar die stenen en die is niet zonder spanning. Ik vertel je nu niet teveel details, want het moet natuurlijk een beetje spannend blijven.

“‘Ik weet het niet Hadassah. Het is in de handen van Adonai.’ Het viel Hadassah op dat ze niet meer “kind” tegen haar zei maar haar bij haar naam noemde.”

Paul van der Loo in: Stenen van Hadassah, pagina 85.
Boekreview Stenen van Hadassah Paul van der Loo Dochters van de Koning

Door de ogen van Hadassah

Is het boek een aanrader? Ik zeg volmondig ‘ja!’ Vanaf het moment dat ik begon met lezen heb ik het boek telkens met tegenzin weggelegd. Soms moest ik toch écht iets anders doen dan lezen (studeren en zo). Pauls schrijfstijl is helder en dat zorgt ervoor dat je het boek makkelijk leest. De hoofdstukken zijn kort en het verhaal blijft daardoor overzichtelijk. Als theologiestudent herkende ik veel joodse begrippen in het boek. Als je daarmee wat minder bekend bent, vind je achter in het boek een woordenlijst en achtergrondinformatie.

“Als ze terugdacht aan de woorden van het Sj’ma Yisraël dan vond ze het moeilijk om, zoals er stond, Adonai lief te hebben met heel haar hart, heel haar ziel en al haar kracht. Hoe kon ze Hem nu liefhebben als ze boos was?”

Paul van der Loo in: Stenen van Hadassah, pagina 87.

Ik vond het mooi om door het lezen van dit boek door de ogen van de dertienjarige Hadassah een stukje van het leven van het volk Israël in de ballingschap mee te maken. Soms was het net alsof ik er zelf even bij was en van een afstandje meekeek. Dit verhaal laat me zien dat God, Adonai, betrokken is op mijn leven. Ik hoop dat ook jij, mede door dit boek, mag ontdekken dat God aanwezig is in jouw leven, elke dag en ieder moment! 

Zo bestel je jouw exemplaar

Ben je nieuwsgierig geworden? Bestel dan nu jouw exemplaar! Dat kan via de button hierboven, maar wil je er graag een boekenlegger bij ontvangen? Bestel dan via de Instagram, Facebook of LinkedIn pagina van Paul van der Loo. Woon je in Gouda? Daar is het boek te koop bij Bijbelshop Samma en Boekhandel Smit. Ook is het online bij meerdere boekhandels te bestellen. Alvast veel leesplezier!

Deel deze blog met een vriendin!

2 reacties

Reacties zijn gesloten.