Vijf creatieve tips voor je gebed

In gebed mag je alles bij God brengen: vragen, verlangens, dank, blijdschap, verdriet, onzekerheid, situaties. Wat ik zo mooi vind is dat gebed op zoveel manieren kan. In de blog van vandaag geef ik vijf verfrissende tips die jou helpen je gebed creatief vorm te geven.

Voor ik de tips met je deel, wil ik je deze bemoediging uit Romeinen meegeven. De heilige Geest helpt je in je zwakheid, ook in gebed! Lees het maar:

En bovendien komt de Geest onze zwakheid te hulp; wij weten immers niet wat we in ons gebed tegen God moeten zeggen, maar de Geest zelf pleit voor ons met woordloze zuchten. God, die ons hart doorgrondt, weet wat de Geest wil zeggen, want de Geest pleit voor de heiligen overeenkomstig Gods wil. En wij weten dat voor wie God liefhebben, voor wie volgens zijn voornemen geroepen zijn, alles bijdraagt aan het goede. – Romeinen 8:26-28 (NBV21)

1. Schrijf je gebed

Gebeden schrijven doe ik al een aantal jaar. Ik pen mijn hoofd leeg op het papier als een soort brief aan God. Soms is het kort, soms kan het wel een paar pagina’s duren. Mijn gebed schrijven helpt me om mijn aandacht bij het bidden te houden. Het schrijven geeft me rust om me op God te richten. Het mooie is dat je later kunt teruglezen wat je gebed is geweest. Meerdere keren las ik een gebed terug waarvan ik toen zag dat God mijn gebed verhoord had op zijn manier en zijn tijd.

Pak een stuk papier of een notitieboek en schrijf je gebed aan God. Je gebed hoeft niet perfect te zijn. Praat met God, je Vader. Deel met Hem wat er in je leeft. Betrek Hem in alles wat er in je leven speelt.

2. Maak een gebedsprikbord

Voor deze tip heb je een prikbord, memoblaadjes en punaises nodig (of verzin een eigen variant!). Begin of eindig je dag met het opschrijven van gebedspunten, bid voor de punten en hang ze op je prikbord. Op die manier zie je je gebedspunten hangen en word je eraan herinnerd alles bij God te brengen. Ook bij deze tip kun je na een tijdje terugzien wat je gebedspunten waren en hoe God in je leven heeft gewerkt. Wil je elke week bidden voor een vriendin, voor vervolgde christenen of een ander terugkerend onderwerp? Hang dit onderwerp dan ook op je gebedsbord! Zo is het bord ook een inspiratie als je gaat bidden en niet zo goed weet waarvoor je kunt bidden.

3. Luister een lied als gebed

Soms zijn er van die dagen dat ik onrustig ben of moe en ik de woorden even niet kan vinden. Dan vind ik het mooi om een lied te luisteren of mee te zingen als gebed.

4. Gebruik een bijbeltekst

Deze tip vind ik zo mooi om toe te passen als ik in de bijbel aan het lezen ben. Als je een stuk in de bijbel hebt gelezen, kun je over de tekst bidden. Dank God voor de tekst, stel Hem een vraag, vraag Hem om hulp. Wat ik ook fijn vind is om een bijbeltekst te gebruiken in mijn gebed. Zelf vind ik de Psalmen hierbij heel fijn. De tekst hieronder helpt mij mijn vertrouwen op God uit te spreken.

Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want U bent bij mij, uw stok en uw staf, zij geven mij moed. – Psalm 23:4 (NBV21)

5. Bid het Onze Vader

Het Onze Vader is het eeuwenoude gebed dat Jezus zijn leerlingen leerde. Je kunt het gebed vinden in Matteüs 6:9-13 en Lucas 11:2-4. Als je het leuk vindt, kun je de tekst ook in een vertaling opzoeken die je niet zo vaak leest.

Deel vandaag je hart met God in gebed. Ik hoop dat deze tips jou daarbij inspireren. Welke tip ga jij uitproberen?

Deel deze blog met een vriendin!