De Bijbel in een jaar lezen: zo kan het echt

Door Talita van den Berg

In 2022 deed ik voor het eerst de Bijbel in een jaar. Ik dacht altijd: dat kan ik nooit, elke dag zoveel tijd maken. Al helemaal niet in mijn drukke studentenleven. Op kamers wonen, studeren en twee baantjes ernaast; misschien herken je het wel. Toch besloot ik een poging te wagen − het lukte en het heeft me onwijs veel gebracht. Als je het op een manier doet die werkt, is het mogelijk. In deze blog deel ik graag met je waarom de Bijbel in een jaar echt een poging waard is en geef ik tips hoe je het kunt aanpakken. Ik ben ervan overtuigd: als ik het kan, kan jij het ook. 

Elke dag Gods woord

Wat mij het meest heeft gebracht én verrast, is de waarde van elke dag Gods woord en waarheid horen. We krijgen zoveel informatie en prikkels binnen op een dag, dat het echt uit kan maken of je daar wel of niet iets van Gods woord tussen hebt zitten. Ook als je voor je gevoel niks bewust opslaat, de woorden het ene oor in en het andere weer uit gaan, heb je toch Gods woord tot je genomen. Als ik terugkijk op mijn jaar, heb ik dit ook echt zo ervaren − al zag ik het in het moment nog niet zo. Het gaf me een basis, een stabiele factor in mijn geloof en relatie met God. Onderschat niet hoe krachtig het is om elke dag Gods woord, bewust of onbewust, tot je te nemen.

Je beeld van de Bijbel

Ik vond het heel waardevol om een beter beeld te krijgen van de Bijbel en wat er precies allemaal in staat. Als je door de hele Bijbel gaat in een jaar, vallen de grote lijnen van de Bijbel of van bepaalde bijbelboeken veel meer op. Door in januari in één maand door Genesis te gaan, viel mij bijvoorbeeld op hoe trouw God is aan zijn mensen, van generatie op generatie (en dat gaat echt ver door in Genesis). Naast de grote lijnen waardeerde ik ook bijbelboeken of gedeelten die ik normaal niet zo snel uit mezelf zou lezen, of waar ik zelfs nog nooit van had gehoord. Ik weet bijvoorbeeld nog dat ik, zonder er veel van te verwachten, mooie gedeeltes tegenkwam in 1 en 2 Kronieken. Je merkt zo dingen op die je normaal misschien niet snel ziet. 

Praktische tips

De belangrijkste tip: leg de lat laag. Door met een podcast of app te luisteren naar de gedeeltes in plaats van alles zelf te lezen werd het voor mij bijvoorbeeld veel realistischer. Het hielp me ook om de verwachting niet te hoog te leggen voor mezelf. Ik verwachtte niet de hele Bijbel grondig door te nemen en alles te onthouden, maar om het gewoon een keer allemaal gehoord of gelezen te hebben. Je kunt jezelf ook een doel geven en met een bepaald kader lezen, bijvoorbeeld: wat leer ik over wie God is? Wat is Zijn karakter?

Kies verder een methode die bij je past. Er zijn genoeg methodes waar je uit kunt kiezen, zoals het plan van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) of Zij Lacht. Je kunt lezen in je eigen Bijbel, een speciale Bijbel in een jaar uitgave of je kunt podcasts luisteren van het NBG . Zelf gebruikte ik de app van Alpha (aanrader!). Het is in het Engels, maar ik vond de bijbelstukken fijn gekozen en er zit commentaar bij elk stukje, zodat het dichterbij komt en toepasbaar is. Je kan de teksten lezen, het afspelen, of allebei. 

Denk tenslotte ook na wat bij jouw levensstijl en fase past. Heb je de tijd voor een vast moment of wil je juist flexibel zijn? Ik probeerde vaak ‘s ochtends als ik wakker werd te luisteren, maar vaak genoeg deed ik het ook in de trein of voordat ik ging slapen.

Ik heb zelf dit jaar heel last minute nog besloten om toch nog een keer de Bijbel in een jaar te lezen, maar dan in het Nederlands met de podcast van de NBV Bijbel in een jaar. Doe je mee? Het is nog niet te laat om in te haken!

Deze gastblog is geschreven door Talita van den Berg.

Deel deze blog met een vriendin!