Wees vastberaden en standvastig

“Ik gebied je dus: wees vastberaden en standvastig.” Het zijn de woorden die God sprak tegen Jozua. Hij stond aan het begin van een nieuwe taak. Mozes die het volk samen met Aaron uit Egypte had geleid was overleden. Nu was het de taak van Jozua om Mozes op te volgen en met het volk de Jordaan over te trekken. Toen ik Jozua 1 las viel het me op hoe vaak ‘wees vastberaden en standvastig’ herhaald wordt. God zegt het drie keer tegen Jozua. Hij roept Jozua op om vastberaden en standvastig te zijn, want hij gaat het volk leiden. Ook moet hij vastberaden en standvastig de wet van Mozes volgen. In vers 9 staat dan als conclusie van wat God heeft gesproken:

“Ik gebied je dus: wees vastberaden en standvastig, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je ook gaat, de HEER, je God, staat je bij.” Jozua 1:9 (NBV)

Deze tekst wil ik je meegeven. Vandaag begint voor veel mensen het nieuwe studiejaar, of misschien ben je vorige week al wel begonnen. Aan het begin van nieuwe stappen, nieuwe mensen, nieuwe klassen of vakken, wil ik je aanmoedigen: houd je blik gericht op Jezus.

Wees vastberaden. Wees standvastig. Laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar jij gaat, daar is God ook. Hij staat je bij. Misschien kijk je op tegen het nieuwe schooljaar. Vind je het lastig om nieuwe vrienden te maken of ben je onzeker of het wel gaat lukken. Laat je vandaag door God bemoedigen. Hij is altijd bij je. Hij is de God van nabijheid. Open vandaag je bijbel, lees Jozua 1 en bid. Vertel God wat er op je hart ligt. Dat hoeft niet in mooie woorden, zeg het maar gewoon, stamel het, fluister het, schrijf het maar uit je hart. God ziet je en hoort je en laat je nooit in de steek.

Deel deze blog met een vriendin!