Samen bijbellezen? Zo pak je het aan!

Samen bijbellezen christelijke blog Dochters van de Koning

Ik lees sinds een tijdje met een vriendin het nieuwe testament en het is super waardevol. We motiveren elkaar, praten over de tekst en over God of krijgen juist door elkaar een nieuw inzicht. Zo tof! In de Instagram Stories lieten veel van jullie weten dat je graag samen zou willen bijbellezen en dat jullie daar ook wel tips voor zouden willen. In deze blog geef ik je 4 stappen, zodat jij weet hoe je samen met een vriendin of een groepje in Gods woord kunt gaan lezen.

1. Vind een maatje of vorm een groepje

Bedenk met wie je graag de bijbel zou willen lezen: een vriend of vriendin, een studiegenootje of een huisgenootje. Je kunt met z’n tweeën lezen of een iets groter groepje vormen van bijvoorbeeld 3-5 mensen. Heb je iemand in gedachten? Stuur diegene vandaag nog een berichtje.

2. Maak duidelijke afspraken

Voordat je begint met lezen is het praktisch als je als duo of groepje duidelijke afspraken maakt over het bijbellezen. Bedenk samen hoe je het samen lezen gaat vormgeven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de volgende onderdelen:

  • Wat gaan jullie lezen? De hele bijbel, het oude of nieuwe testament of een specifiek boek. Misschien wil je samen een leesplan volgen of een bijbelstudie doorwerken.
  • Hoeveel lezen jullie per dag, week of maand? Maak eventueel een schema.
  • Plannen jullie een vast leesmoment in de week of lees je apart van elkaar? Je kunt eventueel in real life of online afspreken om samen te lezen.
  • Bedenk hoe je het lezen terugkoppelt aan elkaar en wát je terugkoppelt. Spreek bijvoorbeeld online of offline af op een moment in de week en deel wat de tekst jou gebracht heeft, wat je ontdekt hebt of wat je moeilijk vindt. Je kunt ook na het lezen via een appje, belletje of spraakopname jouw ontdekkingen delen met de ander. Andere tips zijn: de chatfunctie in de YouVersion-app en een WhatsApp groep.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

3. Gebruik Lezen in de bijbel als handleiding

Ben je nog niet zo bekend met bijbellezen of vind je het fijn wat tools en tips bij de hand te hebben? Maak dan gebruik van het e-book Lezen in de bijbel. Hierin neem ik je mee in een stappenplan en tips die jou helpen je weg te vinden in bijbellezen. In het e-book lees je ook over vragen stellen bij het lezen, bijbelvertalingen en context. Tip: bestel hier 2 e-books één voor jou en een vriendin. Je kunt het e-book printen of online gebruiken en het er telkens weer bij pakken.

4. Bid en begin

Ken je elkaar nog niet? Maak dan eerst kennis met degene met wie je een duo vormt of je groepje. Bid voordat je gaat lezen of God je wil helpen door de heilige Geest. Als duo of groepje kun je ook voor en met elkaar bidden. Gebed is onmisbaar!

Hoe jij het samen bijbellezen ook gaat vormgeven, ik hoop dat deze stappen jou kunnen helpen met opstarten. Met wie ga jij een bijbelleesavontuur aan? Stuur hen een appje en wieweet wat voor moois eruit kan komen!

Deel deze blog met een vriendin!