Leren van de Samaritaan – Lucas 10

Deze zomervakantie zat ik in de auto naar Berlijn. Onderweg luisterden we naar de Duitse radio. Er kwam een Duitse kerkdienst voorbij, waar de voorganger sprak over het verhaal van de barmhartige Samaritaan (de rest verstond ik niet). Het ging over de vraag: ”Wie is mijn naaste?” In deze blog deel ik wat we kunnen leren van het verhaal wat Jezus vertelt over de barmhartige Samaritaan.

De wetsgeleerde

Er komt een man naar Jezus toe. Hij is wetsgeleerde en wil Jezus op de proef stellen. De meeste wetsgeleerden waren geen fans van Jezus. De man vraagt Jezus wat hij moet doen om het eeuwige leven te krijgen. Jezus vraagt de wetsgeleerde wat er in de wet staat.

”De wetsgeleerde antwoordde: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw kracht en met heel uw verstand, en uw naaste als uzelf.”’ Lucas 10:27 (NBV)

Jezus zegt dat de man goed heeft geantwoord. De wetsgeleerde vraagt nog even door: ‘Wie is mijn naaste?’ (vers 29)

Wie is mijn naaste?

Jezus vertelt hem daarop het verhaal van de barmhartige Samaritaan. Waarschijnlijk heb je wel eens van het verhaal gehoord. Ik zal het kort samenvatten (je kunt het zelf lezen in Lucas 10).

Een man reisde van Jeruzalem naar Jericho. Onderweg vielen rovers hem aan en halfdood lieten zij hem achter. Een priester die langs kwam, zag de man en liep met een boog om de gewonde man heen. De Leviet die daarna langskwam, zag de man, maar ook hij liep door. Een reizende Samaritaan zag de gewonde man en kreeg medelijden. Hij maakte de wonden van de man schoon en verbond ze. Hij bracht hem op zijn rijdier naar een herberg en vergoedde de kosten.

Jezus vraagt na het verhaal aan de wetsgeleerde wie de naaste is geworden van de gewonde man. De wetsgeleerde antwoordt: ‘De man die medelijden met hem heeft getoond.’ (vers 37). Jezus zegt in hetzelfde vers dat de man dan voortaan ook zo moet doen.

Wat kunnen we leren?

Het verhaal over de barmhartige Samaritaan geeft een heel duidelijk voorbeeld van naastenliefde. Elkaar liefhebben en elkaar dienen. Wat kunnen wij leren van dit verhaal van Jezus?

1. Geloof en liefde samen

De priester en de Leviet hebben beide taken in de tempel en zijn bezig met de tempeldienst. Ze zijn gelovige mensen, maar toch laten ze de gewonde man liggen. We kunnen leren dat geloof en liefde niet los van elkaar staan. Toon Zijn liefde en dien de ander. Geloven en liefhebben gaan hand in hand.

2. Out of comfortzone

De Samaritaan komt uit zijn comfortzone. Hij is op reis en kent de gewonde man waarschijnlijk niet. Samaritanen en Joden gingen vaak niet goed samen. Er is een grote kans dat de gewonde man Joods was. Stap uit je comfortzone. Help ook mensen die niet bij jouw clubje horen. Dien ook de mensen die je niet kent. Dien de mensen die op jouw pad komen, letterlijk of figuurlijk.

Toon Zijn liefde

Vraag jezelf af: wie is mijn naaste? Als volgelingen van Jezus zijn we geroepen om Zijn liefde te tonen. Zijn liefde door te geven en de ander te dienen zonder daar zelf iets voor terug willen krijgen. We doen het uit liefde en eren daarmee onze God.

Het verhaal van de voorganger op de Duitse radio zette me aan het denken. God maakt ons verspreiders van Zijn liefde. Wij zijn Zijn dienaren. Wij mogen dienen in liefde naar de mensen om ons heen.

Vraag God om open ogen te hebben voor hen die niet gezien worden. Vraag God om open handen om zijn zegen door te geven. Vraag God om een zacht hart om lief te hebben. Vraag God om mensen op je pad te brengen die jij kunt dienen.

Wie is jouw naaste? Je nieuwe collega, die mevrouw bij de bushalte of die docent? Denk er deze week over en breng het bij God!

Deel deze blog met een vriendin!