Single in Gods Koninkrijk: drie tips voor je single-zijn

Door Hilde Pater

Hilde Pater Beantwoorde liefde Dochters van de Koning
Beeld: Marinda Pierik Fotografie

Vind jij het soms moeilijk om single te zijn? Best wel een confronterende vraag, maar wel een relevante. Uiteindelijk zijn we allemaal single of ooit single geweest, alleen het kan nogal verschillen hoe je daar tegenaan kijkt. Sommige mensen vinden het heel prettig om (even) alleen te zijn en zien er de voordelen van in, terwijl anderen het soms ook lastig vinden en er veel verdriet van hebben. Natuurlijk kan dat elkaar ook afwisselen: vreugde en verdriet.

Dat was voor mij de reden om mijn boek Beantwoorde Liefde te schrijven, waarin ik samen met jou op zoek ga naar hoe je je single-zijn kan vormgeven. Daarbij is er ruimte voor de pijn die je voelt, maar zoeken we ook naar de leuke kanten van single-zijn, zodat je het ook als een goede en mooie tijd mag beleven waarin je kunt groeien in je geloof. In deze blog wil ik je een aantal praktische tips geven over single-zijn. Niet vanuit mijn jarenlange expertise, maar vanuit het onderzoek dat ik voor mijn boek heb gedaan en de interviews die ik heb afgenomen met inspirerende vrouwen in de leeftijd van 35 tot 75.

Tip 1: Ga op zoek naar wat de Bijbel zegt over single-zijn

Er is in de Bijbel best wel wat te vinden over single-zijn. Paulus schrijft er bijvoorbeeld in 1 Korinthe 7 over, maar ook een aantal Bijbelse personen zijn single, zoals Jeremia en Nehemia. Door op onderzoek uit te gaan naar wat de Bijbel te zeggen heeft over single-zijn, leer je meer over God en groei je in je geloof. Iris geeft je een aantal tips over hoe je Bijbel kunt lezen, die je hiervoor kunt gebruiken.

Daarnaast is het denk ik belangrijk om in het algemeen te kijken naar wat de Bijbel zegt over jou. 1 Korinthe 13 laat bijvoorbeeld zien dat jij enorm geliefd bent met een liefde die wij mensen niet kunnen geven. Ook spreekt God over jou als dochter van de Allerhoogste Koning. In de samenleving en in de kerk wordt er best wel eens de nadruk gelegd op stellen, maar de Bijbel zegt hier dat jij als single net zo waardevol bent als iemand met een relatie. God maakt geen onderscheid op basis van je relatiestatus!

Tip 2: Zorg dat je in verbinding staat met anderen

Elk mens heeft behoefte aan verbinding. Zo zijn we gemaakt door God en dat maakt het ook logisch dat jij verlangt naar een partner. Hoewel de verbinding met vrienden anders is dan een verbinding met een partner, is het tijdens je single-zijn wel belangrijk om die verbinding aan te gaan. Laat je echt kennen door je vrienden en zet de stap om diepe dingen te delen, ook al is dat best wel spannend. Op deze manier kunnen deze mensen om je heen staan en met je meelopen in de processen van je leven.

Praat ook met hen over single-zijn. Dit kun je al doen door de vraag te stellen ‘’hoe gaat het met jouw single-zijn?’’ als ze zelf ook single zijn of door te vragen of ze iets willen vertellen over hoe ze hun single-zijn hebben ervaren als ze zelf een relatie hebben.

Tip 3: Leef je leven

Dit klinkt misschien een beetje als een gekke tip, maar het is wel een belangrijke. Soms kun je als single een beetje in de ‘’wachtstand’’ zitten en bepaalde dingen in je leven nog afhouden omdat je dat pas wilt doen als je je partner ontmoet. Denk bijvoorbeeld aan iets groots als het kopen van een huis, maar het kunnen natuurlijk ook kleinere dingen zijn, zoals meedoen aan een vrijwilligersproject. Dat is jammer, want dan kun je zomaar iets heel moois mislopen. Daarom is mijn laatste tip om gewoon te gaan en je leven te leven. Je ziet vanzelf of en wanneer er iemand met je mee kunt lopen en dan valt alles te bespreken!

Deze tips kun je hopelijk toepassen in de praktijk, ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Als je meer wilt weten over single-zijn, kun je mij volgen op Instagram of mijn boek hier of via je plaatselijke boekhandel aanschaffen.

Deel deze blog met een vriendin!

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.