Dochters aan het woord: Marline

Bij Dochters van de Koning willen we elkaar bemoedigen en inspireren om dichtbij God te leven. In Dochters aan het woord interview ik meiden over hun geloofsleven. Vandaag maak je kennis met Marline!

Vertel wat over jezelf.

Hoihoi! Mijn naam is Marline en ik ben 20 jaar. Komend schooljaar hoop ik de opleiding tot onderwijsassistente af te ronden. In mijn vrije tijd geniet ik van zingen, mooie boeken lezen, foto’s maken, schrijfsels op papier zetten, in de natuur zijn en mooie gesprekken voeren met mensen om me heen.

Waar ga jij van stralen?

Er zijn veel dingen waar ik van ga stralen, eigenlijk te veel om op te noemen! Vaak zijn het gewone en kleine dingetjes, zoals de zonnestralen op mijn gezicht, lichtjes in de donkere wintermaanden of de blije lach van een kind op straat. Maar ik ga vooral stralen als mensen mij het gevoel geven dat ik onvoorwaardelijk geliefd ben.

”Zonnestralen op mijn gezicht, lichtjes in de donkere wintermaanden.”

Wat is je favoriete Bijbelvers en waarom?

Oh dat vind ik een moeilijke vraag, ik kan eigenlijk niet kiezen. Er staat zoveel moois in de Bijbel! Sinds ongeveer een jaar onderstreep ik de verzen die mij raken en een speciale betekenis voor mij hebben. Je wilt niet weten hoeveel streepjes er al staan in mijn Bijbel.. Toch is er één tekst die het meest mijn lievelings is. Het is vers 8 uit Psalm 32.

“Ik zal u onderwijzen en u de weg leren die u moet gaan. Ik zal raad geven, Mijn oog zal op u zijn.” Psalm 32:8 (HSV)

Deze Bijbeltekst schreef een docente voor me op een briefje in het jaar dat ik erg depressief was. Precies in die weken stond ik voor de beslissing om te stoppen met de opleiding en mezelf op te laten nemen in een kliniek. Uiteindelijk heb ik ook hiervoor gekozen en het is de beste keus in mijn leven geweest. De weg was niet makkelijk, maar Gods oog heeft iedere seconde op mij gerust. Ook in de kliniek. Misschien wel juíst daar, want Jezus kwam op deze wereld in het bijzonder voor de mensen die Hem nodig hebben. En zo heb ik het ook echt ervaren. Ik had Hem als 17-jarig meisje keihard nodig. En nu, drie jaar later, klamp ik mezelf er aan vast dat Gods oog nog steeds op mij rust en dat Hij mij blijft helpen met een weg zoeken in dit leven.

Hoe ervaar jij God in jouw leven?

Soms zijn er periodes dat ik God niet ervaar, dan voelt Hij ver weg. Maar meestal duurt zo’n periode niet lang. Op allerlei manieren laat God zichzelf zien. In de natuur, door een bemoedigend berichtje van iemand, een mooie preek, lichtjes in het donker, mensen die op mijn pad komen.. God werkt door mensen heen en Hij gebruikt hen. Dat heb ik heel sterk ervaren in de afgelopen jaren. In de liefde die ik van heel veel mensen heb ervaren (en nog steeds), zie ik iets van wie Hij is en voor ons wil zijn.

”God werkt door mensen heen en Hij gebruikt hen.”

Hoe ga je met geloof om in moeilijke situaties?

De moeilijkste periode in mijn leven vond plaats in de afgelopen vijf jaar. Ik heb er al iets over gezegd in de vragen hiervoor. Als jonge tiener werd ik depressief en ben ik zes maanden lang opgenomen geweest. Wat vond ik het moeilijk om te geloven in een goede God. In die tijd heb ik geleerd dat het oké is als je de moed niet kunt opbrengen om tot God te bidden. Hij ziet je gevecht en Hij weet wat lijden is. Wél ben ik ervan overtuigd dat God er naar uitkijkt als je tijd voor Hem maakt, want juist daarin wil Hij je helpen en nieuwe kracht geven.. Maar gelukkig is God niet afhankelijk van wat wij doen. Hij volbrengt Zijn plan écht wel. God bracht op bijzondere manieren mensen op mijn pad die veel voor mij konden betekenen en mij op weg hielpen, vanuit het dal omhoog.

”Hij ziet je gevecht en Hij weet wat lijden is.”

Als ik nu weer in een dip terecht kom, probeer ik God op te zoeken door even naar buiten te gaan en een wandeling te maken. Dat geeft mij rust en ik heb in de natuur altijd het gevoel alsof ik dicht in Gods aanwezigheid ben. Wat er ook gaat gebeuren in mijn leven of welke moeilijke situaties mij ook zullen overkomen.. niets kan mij scheiden van Hem. Hij laat mij nooit los en ik wil Hem ook nooit meer loslaten!

Wat betekent het voor jou dat je een dochter van de Koning bent?

Ik voel me vooral ontzettend gezegend dat God mij kent, dat ik Hem ken en dat Hij er altijd is. Wat er ook gebeurt en hoe ik mij ook voel, ik heb een Vader in de hemel die van me houdt en mij draagt, iedere seconde van de dag. Soms denk ik aan al die mensen in Nederland en heel de wereld die God niet kennen. Wát een gemis! Hoe moet je ooit door moeilijke tijden heen komen als je God niet hebt? Hoe kan je volhouden als iedereen om je heen wegvalt? Ik bid dat nog veel meer dochters de Koning toe zullen laten in hun hart.

Waar ben je dankbaar voor?

Vooral voor het feit dat ik dankbaar kán zijn! Ik weet hoe het is om ‘in het donker’ te leven en door een donkere bril naar mezelf, de wereld én naar God te kijken. Nu geniet ik des te meer van alle lichtpuntjes die er zijn in het leven en voel ik me dankbaar dat ik het nu echt kan zien!

”Dat ik dankbaar kan zijn!”

De zon die schijnt, een kop warme chocolademelk na een lange schooldag, familie om me heen, een fijn muziekje, de groene boombladeren die fel afsteken tegen een donkere regenlucht en mooie liedjes zingen met de kinderclub van de kerk. Zo kan ik nog wel even doorgaan, er zijn 10000 redenen tot dankbaarheid.

Heb je tips voor andere meiden om te leven met God?

Heel ons leven zal met ups en downs gaan & we zullen allemaal te maken krijgen met tegenslagen. Wat jij mag onthouden is dat je het niet van jezelf hoeft te verwachten. God kent jou tot in het diepste van je ziel en Hij is nooit ver bij jou vandaan. Schroom niet om telkens weer terug te komen bij Hem. Of je Hem nu dichtbij of ver weg ervaart, Hij is er. Geloof daar in, vertrouw erop en klamp je er aan vast. We kunnen alles aan, met Hem die ons kracht geeft!

Dankjewel voor je antwoorden Marline! Je kunt Marline volgen op Instagram: @marline_boom

Deel deze blog met een vriendin!