De hele bijbel lezen, hoe pak je dat aan? Een 3 stappenplan.

Stel: jij wil de hele bijbel lezen, hoe kan je dit het beste doen?

De hele bijbel lezen is als een marathon lopen. Enkele lopers starten onervaren en lopen ‘m in 1 x uit. Maar een gemiddelde marathon loper traint er maanden of zelfs jaren voor. Zo’n loper richt zijn of haar hele leven in op die eindstreep halen. Investeren in de juiste kleding en schoenen, urenlang trainen in weer en wind plus gezond eten.

Als je deze lopers zou vragen: hoe haalde jij de marathon? Geven ze je een rits dezelfde antwoorden, maar ook sommige variaties.

Spoiler: er is namelijk niet 1 beste of juiste manier om een marathon te lopen. En misschien voel je ‘m aankomen: als je de hele bijbel wil lezen is er ook niet 1 perfecte manier om dat aan te pakken.

Wel is er 1 overkoepelend aspect nodig: volhouden. Daarom is het slim om voor je start een plannetje te maken. Stel jouw eigen regels op en volg deze stappen.

Stap 1: Onderzoek jouw motivatie

Wat is jouw motivatie? Waarom wil jij graag de hele bijbel lezen? Observeer zonder oordeel je gedachten en wees 100% eerlijk. Er kan bijvoorbeeld uitkomen:

1. Ik heb zo’n verlangen om God en Jezus beter te leren kennen. Hoe kan ik er beter achter komen wie Hij is? Hoe kan ik meer op Hem gaan lijken? Ik weet dat in de bijbel staat dat Zijn woord leven geeft… zou dat ook voor mij werken als ik vaker de bijbel lees? Laat ik de komende tijd eens ontdekken hoe ik meer bijbel kan lezen.

2. Telkens als het nieuwe jaar start voel ik de drang om dingen grootscheeps te veranderen. Zal ik dit jaar de hele bijbel in één jaar lezen? Ik hoor online veel mensen erover praten. Als dat me lukt kan ik het overal vertellen en zal ik me echt een goed christen voelen.

Ervaar je het verschil tussen de motivatie van 1 en 2? Het eerste voorbeeld laat de interne drive om God beter te leren kennen zien. Terwijl voorbeeld 2 gericht is op een prestatie en focust op externe factoren. Als je jouw motivatie op deze manier onderzoekt, kom je erachter hoe zuiver je beweegredenen zijn. En of de hele bijbel lezen iets is dat op dit moment de juiste keus is voor jou.

Misschien is jouw motivatie volledig anders. Stel jezelf de vraag: waarom wil ik dit? Schrijf je antwoord op en je hebt goud in handen om jouw motivatie op gang te houden.

Twijfel je over je motivatie? Bid ervoor. Gebruik bijvoorbeeld de woorden van David uit Psalm 139:

“God, ik wil dat U alles van me weet. Kijk in mijn hart, onderzoek mijn gedachten. Zeg het me als ik iets verkeerds doe, en help me om weer te leven zoals U het wil.” Psalm 139:23-24 (BasisBijbel)

Stap 2: Bepaal jouw startpunt en einddoel

Als je weet dat je de hele bijbel wilt lezen (of gewoon vaker wilt bijbellezen) bepaal dan vervolgens jouw start en eindpunt.

Door te zien waar je nu staat, kan je inschatten welke stappen er voor je nodig zijn.

De volgende vragen helpen jou je startpunt te bepalen:

 • Hoe is je bijbel leesgedrag nu?
 • Lees je veel in de bijbel of amper?
 • In welke vorm lees je nu bijbel?
 • Lees je een papieren bijbel of digitaal in de bijbel-app?
 • Of laat je de bijbel aan je voorlezen, door iemand of als audio opname?
 • Welke vertaling vind jij prettig lezen?
 • Ervaar ik struggles met bijbellezen, welke zijn dat?

Omschrijf het doel dat jij wil bereiken met bijbellezen. Hierdoor ontdek je welke stappen er voor jou nodig zijn. Via deze vragen stippel jij jouw route uit:

 • In wat voor periode wil je de hele bijbel lezen? Bijvoorbeeld 1,2 of 5 jaar?
 • In welke volgorde wil je de bijbellezen?
 • Welke tijd van de dag voel jij je het meest energiek om te lezen?
 • Lees je elke dag een aantal minuten of een aantal hoofdstukken?
 • Wees realistisch: hoeveel vrije tijd heb je nu en hoeveel tijd ben je bereid vrij te maken voor jouw doel?

En besef: Jij stelt het doel op, dus koers wijzigen kan altijd: halverwege mag je een doel altijd bijstellen. Alles wat jij tot dan ontdekte is van waarde.

Stap 3: Ontdek hoe jij gemotiveerd blijft

Als je een doel wilt bereiken heb je motivatie nodig om het vol te houden. Bij een groter doel bereiken (zoals de hele bijbel lezen) zal je sowieso weerstand tegen komen. Hoe zorg je ervoor dat jij blijft volhouden en werkelijk die hele bijbel uitleest?

Een ontdekking die mij enorm hielp is de theorie van ‘The Four Tendencies’ van schrijfster Gretchen Rubin. In dit boek onderzoekt ze hoe mensen gemotiveerd blijven om iets voor elkaar te krijgen. Wat blijkt: daar zijn 4 types in te onderscheiden.

De 4 motivatie types in een notendop:

 • Upholder: je neemt je iets voor en je doet het gewoon.
 • Obliger: als iemand anders aan je vraagt iets te doen, krijg je het vrijwel direct voor elkaar, dingen voor jezelf doen vind je niet vaak ruimte voor.
 • Questioner: zodra je duidelijk hebt waarom iets belangrijk is om te doen, ga jij aan de slag.
 • Rebel: je bent niet door anderen te motiveren, en vaak ook niet goed door jezelf. Tegendraads zijn, dingen op jouw eigen manier aanpakken, variatie, vrijheid en spelen motiveren jou het beste.

Bepaal welk type het beste bij jou past, of kom erachter via de korte quiz:

De afgelopen 3 jaar paste ik de four tendencies theorie op mijn stille tijd en bijbelleesgedrag. Deze cijfers laten zien wat er gebeurde:

Doordat ik ontdekte wat mijn motivatie type is, ontdek ik steeds meer wat voor mij werkt, en welke doelen realistisch en haalbaar voor mij zijn. Yay! Om jou op weg te helpen een aantal tips voor wat werkt bij jouw type.

 • Upholder: volg een bijbelleesrooster, pak er een bijbelsdagboek een checklist of planning bij.
 • Obliger: lees met een groepje, zorg dat je een buddy hebt met wie jij bespreekt wat je leest en die jou on track houdt. Moedig elkaar aan. Kan je in real-life niemand vinden? Deel je oproep eens op insta: enorm veel mensen zoeken naar zo’n bijbelleesbuddy.
 • Questioner: jouw innerlijke drive houd je gaande. Schrijf alle redenen op waarom jij de bijbel (helemaal) wil lezen. Maak er een collage of uitgeschreven papier van en hang dit zichtbaar op. Of plak de redenen op post-is voor in jouw bijbel. 
 • Rebel: help! Hoe motiveer jij je als je een rebel bent? Ik kan je verzekeren: ook jij kan dit! (als rebel ben ik een levend bewijs) Bedenk als eerste: God houdt niet meer van jou zodra jij meer presteert. Zijn liefde voor jou is al compleet. Het enige dat Hij van je vraagt is om te zijn als een kind. En wat doen kinderen? Juist, spelen! Hoe kan jij van bijbellezen een speels element maken. Bedenk vormen om je creativiteit erdoor te uiten en varieer met deze vormen. 

Voilà, je maakte een start met jouw persoonlijke bijbel leesplan. Nu begint het echte en leukste werk: de bijbel induiken. Heel veel succes en zegen daarmee. Enne, heb je een vraag of reactie? Laat je het weten in een reactie of DM op Instagram?

Ik bid en hoop dat Gods woord net zo waardevol voor jou zal zijn als voor David in Psalm 119:62.

Ik ben zo blij met uw woord! Zo blij alsof ik een schat heb gevonden.” Psalm 119:62 (BasisBijbel)

Deze gastblog is geschreven door Eline Pullen van Een Lichter Leven. Eline inspireert jou graag om dichter bij God te leven. Op haar Instagrampagina @eenlichterleven lees je meer over Elines ontdekkingstocht over een unieke vriendschap met Jezus. Meer toffe blogs van Eline lezen? Klik door naar www.eenlichterleven.nl!

Deel deze blog met een vriendin!