3 dingen die ik leerde in mijn tussenjaar

Door Talita van den Berg

Afgelopen jaar heb ik veel avonturen beleefd als au pair in Londen. Ik heb gewoond en gewerkt in een heel leuk christelijk gezin en heb mogen passen op twee geweldige jongetjes van 5 en 3 jaar. Ik heb een waardevolle tijd gehad waarin ik veel heb gezien en geleerd. Inmiddels zit dit avontuur erop en deel ik graag met jou wat ik in dit jaar leerde over mijn geloof en over God. Voor ik begin zal ik me eerst even voorstellen: ik ben Talita en ik ben 19 jaar. Je kent me misschien van de foto’s die ik af en toe maak voor Dochters van de Koning, maar vandaag kruip ik eventjes achter de schermen vandaan voor deze blog.

God voorziet

Een au pair jaar beginnen is heel nieuw en open. Ik had geen idee hoe het zou zijn, welke mensen ik allemaal zou leren kennen en of het goed zou klikken met het gezin. Juist omdat het nog zo blanco was, zag ik super duidelijk hoe God in alles voorzag. Ik heb over het algemeen een heel fijn en tof jaar gehad en dat alleen al zie ik als een grote zegen. Ik ben enorm dankbaar voor het gezin waar ik in terecht ben gekomen, de goede vrienden die ik heb gemaakt en voor het feit dat ik, ondanks corona, veel heb kunnen reizen in Engeland. Alles klopte gewoon. Ook in de kleine dingen zag ik vaak Gods voorziening. Een fijn momentje met de kids, een gebed dat ik precies nodig had, of simpelweg het zonnetje dat schijnt.

Het feit dat God voorziet betekent natuurlijk niet dat het altijd alleen maar leuk is. Ik heb bijna de helft van mijn jaar in volle lockdown gezeten en ik heb het hele jaar mijn familie niet kunnen zien. Juist als er weken voorbij gaan zonder hoogtepunten of een situatie uitzichtloos lijkt, mag je weten en zien dat God voor je zorgt. Hoewel mijn tijd in lockdown niet altijd makkelijk was, zag ik wel dat God ook toen voorzag, ook al was dat misschien niet op de manier die ik zelf bedacht had. Hij weet precies wat we nodig hebben!

God blijft altijd dezelfde

Ik heb in het begin van mijn jaar veel kracht kunnen halen uit het feit dat God bij je is en meegaat, waar je ook bent of naartoe gaat. Toen ik net naar Londen was verhuisd, was alles heel overweldigend. Een nieuw huis, nieuwe stad, nieuwe familie, een andere taal, cultuur en omgeving. Niks was meer hetzelfde. Toen was het zo fijn om te weten dat God dichtbij is. Zelfs als alles verandert, is Hij nog steeds dezelfde. Deze boodschap komt ook naar voren in het lied Houd vol van Kees Kraayenoord. Dit lied heb ik in mijn eerste weken dan ook vaak geluisterd:

God is voor ons, God is naast ons. Hij is altijd om ons heen. Laat maar komen wat hierna komt, want Hij laat ons nooit alleen. – Houd vol, Kees Kraayenoord

Het begin van mijn avontuur was vooral enorm exciting, maar heel af en toe had ik een momentje dat ik het even niet meer wist. Als ik me dan overweldigd voelde, vond ik rust in dit stukje. God verandert nooit. Iets wat ik eigenlijk al wel wist, maar wat ik zonder dit tussenjaar nooit zo duidelijk had ervaren.

God is overal

Ik vond het super inspirerend om bij een ander christelijk gezin te wonen en te zien hoe deze mensen hun geloof uitdragen. Vanaf het begin viel me al op hoe praktisch hun geloof is. Ik heb bijvoorbeeld van ze geleerd dat je God overal bij mag betrekken, zelfs in de allerkleinste dagelijkse dingen. Je kunt Jezus altijd om hulp vragen, al is het omdat je iets kwijt bent. Dat is zelfs iets wat de kinderen al leren. Ik moest er in het begin wel een beetje aan wennen, maar het idee is eigenlijk heel mooi. Ook spreken ze niet van geluk hebben, maar danken ze God voor alles. Ik merkte dat ik ook steeds vaker God dankte voor de kleinste dingetjes. Iets wat ik normaal misschien een β€˜gelukje’ had genoemd. Door God zelfs in de kleinste dagelijkse dingen te danken en om hulp te vragen leef je veel bewuster dichtbij Hem.

Ik hoop dat ik jou heb kunnen inspireren of bemoedigen met wat ik geleerd heb afgelopen jaar! Ik daag je graag uit om na te denken over hoe jij dichterbij God kunt leven. Probeer God eens te danken voor de dingen die je normaal misschien als vanzelfsprekend ziet. Je zult zien dat je Zijn voorziening vaker gaat ervaren!

Deel deze blog met een vriendin!

EΓ©n reactie

Reacties zijn gesloten.