Minder ruis, meer van Jezus: 3 punten die je zult herkennen

Op Instagram heb ik laatst een aantal keer mijn verlangen genoemd: minder ruis en meer van Jezus. Maar hoe doe je dat? En wat is dan die ruis, en hoe ga je ermee om? Ruis is wat jou afleidt van wat echt belangrijk is. Ik denk dat dat voor ieder van ons verschillend kan zijn. Misschien blijf jij kleding kopen, omdat het je een goed gevoel heeft, of het je afleidt van je onzekerheid. Of plan je je agenda zo vol, omdat je diep van binnen bang bent om alleen te zijn of stil. Of, heel herkenbaar denk ik, je blijft maar scrollen op je telefoon, omdat je je een beetje vervelend voelt of simpelweg uit gewoonte. Ik denk dat de ruis voor ieder van ons verschillend kan zijn. Het is goed om daar eens voor jezelf bij stil te staan of het er met een vriendin over te hebben. Wel denk ik dat er een aantal punten zijn waar we allemaal wel iets van kunnen herkennen in ons leven. In het groot of klein. Ook in herken ze. Wat die punten zijn en hoe je ermee om kunt gaan, dat deel ik in deze blog!

We zijn gehaast

The Ruthless Elimination of Hurry. Ik had het boek van John Mark Comer besteld, maar vlak voor ik begon met lezen dacht ik: nou, ik ben echt niet heel gehaast hoor! En toch, tijdens het lezen van het boek werd ik er mee geconfronteerd dat haast een grotere rol in mijn leven speelt dan ik durfde toe te geven. Door in een gesprek geen echte aandacht te hebben, door allerlei dingen tegelijk te doen of door mijn to do list zo vol te plannen dat ik moet haasten om het af te hebben. Het boek van John Mark Comer is echt een aanrader. Hij schrijft namelijk ook over manieren hoe je kunt omgaan met haast in je eigen leven en hoe je als volgeling van Jezus kunt leven in deze haastige wereld. Het boek is trouwens ook vertaald in het Nederlands, als je dat fijner lezen vindt. Een inzicht uit zijn boek wat me is bijgebleven is: “Hurry and love are incompatible.” (John Mark Comer, The Ruthless Elimination of Hurry, 2019, 23). Haast en liefhebben gaan niet samen. Liefde vraagt namelijk om oprechte aandacht, om toewijding, om geduld. Het is een les die ik nodig heb, om daar in te groeien. Hoe ziet haast eruit in jouw leven? Herken je er iets van?

“Hurry and love are incompatible”

John Mark Comer, p. 23

We zijn afgeleid

In oktober heb ik meegedaan met de OFFtober challenge van Villavie. Een maand lang ben ik offline gegaan van mijn eigen Instagramaccount. Op het account van @dochtersvandekoning bleef ik wel actief, maar logde ik soms uit, zodat de verleiding om een beetje doelloos te zitten scrollen wat minder was. Natuurlijk ging het met vallen en opstaan en dat is okay! Maar de maand heeft me wel wat bewuster gemaakt over mijn telefoongebruik en niet alleen met Instagram. De komende tijd wil ik m’n telefoon wat vaker wegleggen of gewoon even uitzetten. Al is het maar voor een halfuurtje. Een wandeling door het park zonder foto’s te maken, of even lekker een boek lezen om te relaxen in plaats van berichtjes lezen. In een webinar van Eline Hoogenboom stelde zij de vraag waar je telefoon jou van afleidt. Dat vond ik een goede vraag om eens over na te denken. Wat neemt het van ons af, als we er zoveel tijd op doorbrengen? Zou jij wat meer offline willen zijn? Zo ja, hoe kun je dat vormgeven? Bijvoorbeeld door 1 dag offline te zijn of je telefoon op een specifiek moment weg te leggen. Ik wil proberen mijn telefoon in het weekend wat vaker even weg te leggen. Denk er eens over na voor jezelf en vraag een vriendin hoe zij erover denkt of het ervaart.

We zijn ‘druk’

Valt het jou het weleens op? Als ik aan iemand vraag: hoe gaat het met je? Dan is het antwoord vaak: ‘goed’ of ‘goed, maar wel druk’. John Mark Comer schrijft in zijn boek The Ruthless Elimination of Hurry dat het probleem niet per se is dat we druk zijn, maar dat we zó druk zijn dat haasten de enige manier wordt om ermee om te gaan en alles bij te benen. Hij schrijft dat er een goede manier is van druk zijn, als ons leven gevuld is met dingen die belangrijk zijn en er echt toe doen. (Comer, 21). Dat vind ik een mooi inzicht! Ik wil je daarom aanmoedigen om eens te kijken naar jouw weekplanning. Hoe ziet die eruit? Ben je zo druk dat je eigenlijk steeds aan het haasten bent? Of wisselen werken en rusten zich af in jouw agenda? Is er ruimte voor een moment aan Jezus’ voeten? Wat zijn voor jou dingen die er echt toe doen, die echt belangrijk zijn? Plan die in en durf daar tijd voor vrij te maken. Maak tijd voor een wandeling zodat je tot rust kunt komen en bidden, of maak tijd om te bellen met een vriendin omdat je daar altijd zo blij van wordt. Ik ga zometeen ook weer in mijn agenda kijken hoe ik volgende week ruimte kan maken voor dingen die ik belangrijk vind. Maak deze week eens één bewuste keuze voor iets wat je belangrijk vindt. Misschien moet je daarvoor een keer ‘nee’ zeggen. Dat kan lastig zijn, maar het geeft je ook weer nieuwe ruimte!

‘I can’t help but wonder if Jesus would say to our entire generation what he said to Martha: ‘You are worried and upset about many things, but few things are needed – or indeed only one.”

John Mark Comer, p. 28

Aandacht

Een tekst die mij bemoedigt in ‘minder ruis en meer van Jezus’, komt uit Filippenzen 4:4-9. Een heel bekend hoofdstuk in de bijbel, waar Paulus aan het einde komt van zijn brief aan de gelovigen in Filippi.

“Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd. Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. De Heer is nabij. Wees over niets bezorgd, maar vraag in alle omstandigheden aan God wat u nodig hebt en dank Hem in uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren. Ten slotte, broeders en zusters, laat u leiden door al wat waar is, al wat edel, rechtvaardig, zuiver, beminnelijk en eervol is, kortom door al wat deugdzaam is en lof verdient. Doe alles wat ik u heb geleerd en overgedragen, wat ik u heb verteld en laten zien. Dan zal de God van de vrede met u zijn.” Filippenzen 4:4-9 (NBV21)

Lees deze tekst eens in je eigen bijbel. Paulus geeft de gelovigen in Filippi de opdracht zich te laten leiden door wat goed is. In andere bijbelvertalingen wordt de ‘aandacht schenken aan’ gebruikt. Denk na over de vraag: wat is de ruis in mijn leven? Waaraan geef ik mijn aandacht? Zijn die dingen waar en zuiver of leiden ze me af van Jezus? Je kunt deze vragen ook meenemen in je gebed. Schrijf je gedachten erover op. God wil ons leren om ons hart telkens weer op Hem te richten. We mogen leven in zijn grote liefde en genade. Alleen bij Hem vinden we rust voor onze ziel (Psalm 62). De heilige Geest wil in ons hart werken en ons veranderen, om stap voor stap minder ruis te hebben in ons leven, en meer aandacht voor Jezus. Om in al onze kwetsbaarheid aan zijn voeten te zijn.

Dicht bij Jezus: 21 dagen aan zijn voeten

Vind je het tof om de komende 21 dagen inspiratie te krijgen voor een kort, eenvoudig moment met God, een moment aan Jezus’ voeten? Dan is de download ‘Dicht bij Jezus, 21 dagen aan zijn voeten’ iets voor jou. Je bestelt ‘m hier!

Herken jij je in één of meer punten uit deze blog? Hoe ga jij ermee om? Deel het hieronder in de reacties of stuur me een berichtje via Instagram of iris(at)dochtersvandekoning.nl!

Deel deze blog met een vriendin!