Als je opziet tegen de kerstdagen

Nog even en dan is het kerst. Hoe gaat het met jouw hart? Zie je uit naar het vieren van Jezus’ komst naar de aarde? Of voelt de vreugde van kerst en alles eromheen tegenovergesteld aan jouw gevoel van binnen? Er is vreugde met kerst, want we vieren de komst van onze Redder, het Licht van de wereld. Het licht is gekomen in onze donkere wereld. In ons leven waar het soms zo duister kan zijn. God zelf kwam naar ons toe in het kindje Jezus. Hij werd geboren in een imperfect gezin, in een gebroken wereld. Uit een geslachtslijn met imperfecte mensen, middenin een wereld vol duisternis, kwaad, angst en pijn. Wat een vreugde, dat Hij, de redder is gekomen! Toch kan al die blijdschap en het samenzijn tijdens de kerstdagen een schril contrast vormen met wat er leeft in jouw hart.

Je voelt je leeg van binnen. Je voelt verdriet of maakt je grote zorgen. Je relatie is uitgegaan en je voelt je zo gebroken en machteloos. Je viert dit jaar voor het eerst kerst zonder een geliefd familielid. Je vindt kerst moeilijk dit jaar, omdat je ouders uit elkaar zijn. Je mist een familie waarin je echt welkom bent. Je verlangt naar een kerst waar het draait om Jezus, in plaats van om kerstversiering, dineren en gezelligheid. Je zit niet lekker in je vel en ziet op tegen het samenzijn. Je ervaart donker in je leven of voelt je ontmoedigd door de gebrokenheid van deze wereld. Je ziet op tegen de kerstdagen, omdat je alleen bent. Of je mist wat niet meer is of waar je diep van binnen zo naar verlangt. Misschien herken jij je in een van deze zinnen. Ik ken jouw verhaal niet, maar weet dat God jou door en door kent.

Ik wil tegen je zeggen dat je verdriet mag hebben. Dat je gevoel er mag zijn. Dat je deze kerst geen masker op hoeft te zetten. Dat je geen glimlach op je gezicht hoeft te zetten, als je diep van binnen rouwt of pijn ervaart. Ik hoop dat je deze kerst ondanks de pijn mag ervaren dat Jezus Immanuel is. Immanuel betekent ‘God met ons’. In Jezus is God dicht bij ons gekomen. Zo komt Hij ook dicht bij jou. Hij is…

God met ons in je tranen. God met ons in je eenzaamheid. God met ons wanneer je smacht naar de warmte van een liefdevolle familie. God met ons in de rouw die voelbaar is in heel je lijf. God met ons in de donkerste hoeken van je leven. God met ons in de kamers van je hart, die niemand ziet.

Jezus weet als geen ander wat lijden is. Hij ziet jou en omarmt jou met zijn liefde en genade. Zijn licht schijnt over jouw leven. In de gebrokenheid, die je misschien juist in deze dagen van het jaar zo ervaart, ben je niet alleen. God ziet je tranen en Hij wil je moed geven om je ene voet voor de andere te zetten. David beschrijft in Psalm 23 hoe hij door een donker dal gaat, maar dat God daarin bij hem is. De stok en de staf van de herder geven hem moed.

‘Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want U bent bij mij, uw stok en uw staf, zij geven mij moed.’ Psalm 23:4 (NBV21)

Lieve vrouw, onze God ziet ons. Hij zoekt ons op. God zelf daalde af in onze duisternis, om een van ons te zijn. Om ons, om jou tegemoet te komen in je lasten, je zonden, je pijn. God belooft bij je te zijn, elke dag opnieuw.

Ik bid dat God je troost met zijn aanwezigheid. Ik bid dat Hij je zegent met vertrouwen op Hem. Ik bid dat je omringd mag zijn door mensen die jou zien. Ik bid dat er een veilige plek zal zijn voor het delen van jouw verhaal. Dat er armen zullen zijn die je omhelzen. Dat God zelf zijn liefde aan jou zal laten zien. Hij strekt zich naar jou uit. Ik bid dat je je mag uitstrekken naar Jezus. Hij is Immanuel. Amen.

Deel deze blog met een vriendin!

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.