Wat maakt samen bijbellezen waardevol? 4 redenen

Samen een bijbelboek lezen, voor of met elkaar bidden en kunnen doorpraten over je vragen of bemoediging die je ontvangen hebt. Deze zomer zijn een aantal duo’s van bijbelleesmaatjes gestart met het lezen van een bijbelboek, leesplan of studie. Houd Instagram in de gaten, want binnenkort kun je je weer aanmelden om gekoppeld te worden. Jullie verlangen naar samen bijbellezen is groot en dat maakt me zo enthousiast om erover te blijven delen! Ik ben dankbaar voor wat God in onze levens doet. Sinds een jaar lees ik met een vriendin, Talita, steeds een boek uit het nieuwe testament en ik vind het zo ontzettend waardevol. Eerder deze zomer heb ik geschreven over samen bijbellezen. In die blog gaf ik je een kort stappenplan om op te starten. Vandaag vertel ik je waarom ik samen bijbellezen zo waardevol vind, want ik gun ook jou de waarde die het heeft!

Een tijdje terug pakte ik er een vel papier bij om op te schrijven wat samen bijbellezen voor mij waardevol maakt. Toen ik deze redenen opschreef, heb ik ook aan Talita en een andere vriendin gevraagd wat zij waardevol vinden. Ik stuurde hen een appje en het leuke is dat zij precies dezelfde punten noemden als hieronder. Pak er een kopje thee bij, ga lekker zitten en lees de vijf redenen.

1. Samen bijbellezen motiveert

Als ik samen een bijbelboek lees, vind ik het fijn om te weten dat een vriendin in die week in hetzelfde boek aan het lezen is. Vaak sturen Talita en ik elkaar tussendoor een berichtje of een spraakopname waarin we kort onze vragen en vondsten delen. Soms videobellen we om samen te lezen en te bidden. Die momenten van delen motiveren mij om daarna weer verder te lezen met nieuwsgierigheid, verlangen of enthousiasme. Het motiveert dus dat je beiden dezelfde stukjes leest. Maar, ik ben eerlijk: ik heb weleens weken dat ik superveel zin moet maken, of dat het bijbellezen erbij inschiet. Daarom wil ik je meegeven: wees eerlijk als het je even niet lukt en moedig elkaar daarna in liefde aan om het weer op te pakken!

2. Samen leer je God kennen

Door in de bijbel te lezen en te bidden verdiep je je relatie met God. Door na het lezen door te praten over het bijbeldeel, vragen die opkomen te bespreken of juist bemoedigingen te delen, ontdek je meer en meer wie God is. In gesprekken over de tekst die Talita en ik lezen, blijf ik leren over God. Niet alleen door de bijbeltekst heen, maar ook door te horen hoe Talita het leest, wat haar opvalt of welke vragen zij heeft.

3. Samen weet en ontdek je meer

Het is namelijk vaak voorgekomen dat Talita en ik dezelfde tekst lazen, maar dat zij een linkje legde met een eerder hoofdstuk of een mooie opmerking maakte bij een vers, die ik zelf niet had gevonden. Samen weet en ontdek je meer over de bijbel, over God en hoe Hij het leven bedoeld heeft. Het is supertof om allebei voor jezelf de bijbeltekst te bekijken en het daarna met elkaar te delen en erover door te praten. God werkt daar ook met zijn Geest doorheen.

4. Samen bijbellezen en bidden verdiept je vriendschap

Als er één ding is wat ik gezegd wil hebben, is het dat samen bijbellezen en bidden je vriendschap zo kan verdiepen. Misschien vind je het spannend, omdat je niet zo vaak met een vriendin over het geloof praat. Misschien verlang je naar samen lezen of heb je het weleens eerder gedaan, maar is het er niet meer van gekomen om te beginnen. Tijd nemen om in de bijbel te lezen en te bidden verdiept allereerst je relatie met God! Maar daarnaast heb ik in het lezen of bidden met een vriendin ervaren dat God ons aan elkaar geeft om samen te geloven en Hem te zoeken. Samen bijbellezen en bidden vergt soms moed en een stap uit je comfortzone, maar het is het meer dan waard. Het brengt je dichter bij God, maar ook dichter naar elkaar.

Ben je geïnspireerd door één van deze redenen? Ik moedig je aan: stuur een vriendin een appje en vraag of ze samen met jou zou willen bijbellezen. Hoe je dit aanpakt, lees je hier. Vind je het leuk om gekoppeld te worden aan een christelijke jonge vrouw van jouw leeftijd? Houd dan Instagram in de gaten en meld je aan als ik weer een actie organiseer.

Deel deze blog met een vriendin!