God grootmaken door dankbaar zijn

Leven vanuit ‘dankbaarheid’ is een thema dat mij vaak aan het denken zet. Graag zou ik hierover wat met jullie delen.

Moeilijke momenten

Soms is het best wel lastig om te leven uit dankbaarheid, er zijn zoveel dingen om je zorgen over te maken, dingen die niet goed gaan, de drukte van alle dag. Dan is het soms moeilijk om de mooie en kleine dingen te zien die God je gegeven heeft en tijdens die momenten heeft God misschien ook wel niet de grootste plek in jouw leven. Dan kan het soms moeilijk zijn om de dingen waarvoor je dankbaar bent te zien.

”Waarom zoveel gebrokenheid?”

Zelf had ik laatst een strijd in mijn hoofd, ik had moeite met de gebrokenheid in mijn leven en het leven van de mensen om mij heen. Ik snapte God en zijn liefde hierin niet. Ik dacht ‘God, waarom gebeurt dit allemaal?’, ‘Waarom zoveel gebrokenheid?’ Dit spookte door mijn hoofd en ik probeerde ermee aan de slag te gaan en was aan het nadenken over: ‘hoe kan ik plek vinden om te accepteren dat er gebrokenheid is en ik het niet kan oplossen?’ Ik bracht het bij God, het bijzondere is dat die week alles voor mij samen viel.

Duizendmaal dank

Mijn moeder had het ooit over een boek, ‘Duizendmaal dank’ van Ann Voskamp, ik vroeg aan haar of ik het mocht lenen. Eigenlijk dacht ik dat het een boek was met allerlei tips over hoe je dankbaar kan zijn, maar dat was het niet! Ik begon het boek te lezen en het raakte mij. De vrouw die het verhaal schreef gaf precies een soort van antwoord op wat mij bezighield.

”Door dankbaar te zijn maak je God eigenlijk groot.”

Deze vrouw heeft nare dingen meegemaakt en ze inspireerde mij. Het kwam erop neer dat God ons een mooi leven gegeven heeft en ons een keus heeft gegeven om te kiezen voor het ‘goede’ of het ‘slechte’. God heeft het beste met ons voor, Gods liefde voor ons is oneindig. Wij mensen maken er soms een potje van. Tegelijkertijd krijgen wij de ruimte van God om keuzes te maken en daarbij wil Hij ons liefdevol begeleiden. Eigenlijk wist ik dit natuurlijk allang, maar dit gaf mij wel rust en ruimte. Je mag fouten maken dat is menselijk. Gebrokenheid zal er altijd blijven, want wij mensen zijn niet volmaakt. Wij mogen dankbaar zijn dat Jezus voor onze zonde aan het kruis is gegaan en onze zonde vergeeft. Deze vrouw besloot uit dankbaarheid te gaan leven. Ze had nare dingen meegemaakt en ze voelde veel leegte in haar leven. Maar door te leven in dankbaarheid; God danken voor de kleine dingen die ze mocht ontvangen en ook de grote dingen, kreeg God een grotere plek in haar leven. Door dankbaar te zijn maak je God eigenlijk groot en dankbaarheid vult ook jouw leven op! Dankbaarheid lost niet de gebrokenheid op, maar geeft je wel een gevoel van acceptatie.

God grootmaken

Dit verhaal raakte mij, ik werd geprikkeld en werd helemaal blij (dankbaar dat ik het boek gekregen had, zo zie je maar God voorziet op allerlei manieren antwoorden op je levensvragen!). Zelf ga ik de gebrokenheid nooit oplossen, maar ooit komt er een dag dat dat stopt. Tot die tijd mogen jij en ik leven in dankbaarheid en daarmee God grootmaken. Want als je in de gebrokenheid blijft hangen en in verdriet dan kun je daar zo door worden opgeslokt dat je tekenen en de mooie dingen van God niet meer ziet, dan kan God zelfs klein worden in je leven!

Dit heeft mij geïnspireerd om dankbaar te zijn om de dingen die ik heb en die ik mag ontvangen. Alle geschenken en mooie dingen die wij krijgen van God zoals; de natuur, onze adem, familie etc. Natuurlijk blijf je je leven lang dingen meemaken die niet leuk zijn, maar als je vanuit dankbaarheid probeert te leven, zal er een soort rust over je heen komen. Ik hoop jullie hiermee te bemoedigen! Natuurlijk is het leven niet altijd vrolijk, maar probeer de kleine dingen te zien, het zal je relatie met God veranderen. Je wordt een vrolijker mens!

Deze gastblog is geschreven door Nadine Willigenburg.

Deel deze blog met een vriendin!