Dankbaar leren zijn? – 3 tips

Een hot issue, zo kunnen we dankbaarheid misschien wel noemen in de Bijbel. Als je in de Bijbel gaat bladeren, kom je zo wat teksten tegen die ons aanmoedigen om God te danken. In deze blog geef ik jou 3 tips om te oefenen met dankbaar zijn.

Een hot issue, zo kunnen we dankbaarheid misschien wel noemen in de Bijbel. Als je in de Bijbel gaat bladeren, kom je zo wat teksten tegen die je aanmoedigen om God te danken. In deze blog geef ik jou 3 tips om te oefenen met dankbaar zijn.

In het Oude Testament vinden we in de Psalmen teksten waarin de dichter God looft en dankt voor wat Hij heeft gedaan. En nadat het volk Israël door de Rode Zee was getrokken, prezen ze God. God had voor hen een weg gemaakt. (Exodus 15) Ook in het Nieuwe Testament is dankbaarheid een veelgenoemd onderwerp.

‘Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.’ Filippenzen 4:6-7 (NBV)

Okay, heel mooi dat dit in de Bijbel staat, maar hoe kun je dan dankbaar zijn? Ik merkte zelf dat ik God wel dankte in mijn gebed, maar dat het wat oppervlakkig bleef. Ik dankte bijvoorbeeld altijd voor ‘de fijne dag’. Dat zijn natuurlijk dingen om dankbaar voor te zijn, maar bij mij bleef het hierbij een beetje hangen. Ik wilde het dankbaar zijn wat meer oefenen.

Hieronder deel ik mijn 3 tips. Tip 1 heeft mij persoonlijk geholpen om meer bewust te zijn van grote en kleine dingen die God geeft. Trouwens, ik denk dat dit een leerproces is dat nooit ophoudt.

1. Deel je dankbaarheid met een groep

Eind 2016 besloot ik het anders te doen. Bij EO Beam zag ik een artikel over een 10.000 x dankbaar WhatsApp-groep. Na een groep verzameld te hebben, hebben we in 2017 een jaar lang onze dankbaarheidspunten met elkaar gedeeld. Ik merkte dat het inspireert om andermans punten te lezen. Het daagde mij uit te kijken naar de kleine dingen. Het heeft mijn mindset veranderd en het heeft een beginnetje gemaakt om Gods goedheid bewuster in mijn leven te zien.

”Het heeft mijn mindset veranderd en het heeft een beginnetje gemaakt om Gods goedheid bewuster in mijn leven te zien.”

2. Schrijf je dankbaarheid op

Als je er niet zo van houdt om in een groep punten te delen, is dit wellicht een fijne tip. Leg een notitieboekje op je nachtkastje, stop het in je tas of leg het op een andere plek waar je het dagelijks kunt pakken. Eindig je dag met het benoemen van je dankbaarheid en dank God.

3. Plak post-its

Voor de meiden met een grote lege muur op hun kamer… dit is een tip voor jullie! Koop een blokje post-its, misschien zelfs in verschillende kleurtjes. Plak elke dag een post-it op je muur, of deur, of kast. Schrijf op waar jij die dag dankbaar voor was. Kijk soms even naar je muur en denk terug aan kleine of grote, mooie dingen.

Ik hoop dat deze tips jou wat inspiratie kunnen geven om aan de slag te gaan met dankbaarheid in jouw leven met God. Misschien ben jij wel dankbaar op een heel andere manier dan hierboven en elke manier is goed. Laten we God danken, want Zijn liefde en trouw zijn voor eeuwig!

Hoe ben jij dankbaar? Deel het in de reacties!

Bron: EO Beam

Deel deze blog met een vriendin!