Als kerst niet okay voelt

Over een paar dagen is het kerst. De mensen zijn er druk mee: kerstcadeaus gekocht? Kerstdiner bedacht? Huis gestyled? Outfit gescoord? Reclames op tv showen gezellige families rondom tafels met eten. De kerstman komt voorbij met zijn rendieren. Ik vraag me af of kerst daar werkelijk om gaat. Gaat kerst om diners, styling en de kerstman? Ik geloof dat kerst ten diepste gaat om Jezus, het Licht dat kwam in de duisternis. God kwam zelf naar ons toe als een klein, kwetsbaar kindje Jezus. Hij werd geboren in een heel gewoon gezin in een gebroken wereld.

Er is vreugde met kerst, want we vieren de komst van onze Redder, het Licht van de wereld: Jezus. Het is mooi om samen te vieren dat het Licht is gekomen. In de kerk, met familie of met vrienden. Toch kan al die blijdschap en het samenzijn een heel schril contrast vormen met hoe jij je voelt. Het kan best dat je dit jaar op ziet tegen de kerstdagen. Het hele samenzijn met familie, het naar de kerk gaan en het ‘gedoe’ eromheen. Misschien voel je je leeg vanbinnen of ben je verdrietig. Een geliefd familielid ontbreekt, een relatie is uitgegaan of andere zorgen gaan rond in je hoofd.

Ik wil tegen je zeggen dat het okay is. Het is pijnlijk, maar je mag verdriet hebben. Je hoeft niet te doen alsof alles goed gaat. God zoekt ons op in het donker met Zijn licht. Jezus weet als geen ander wat lijden is. Hij ziet jou en wil jou omarmen met Zijn liefde. Al gaat je weg door een donker dal, God zal met je zijn. Hij is Immanuël: God met ons. Ik wil je meegeven dat je nooit alleen bent, dat God je tranen ziet en dat Hij je moed wil geven om door te gaan. David beschrijft het prachtig in Psalm 23.

‘Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want u bent bij mij, uw stok en uw staf, zij geven mij moed.’ Psalm 23:4 (NBV)

We hebben een God die ons ziet en van ons houdt. Jouw Vader zal voor je zorgen. Je hoeft niet bang te zijn voor wat komt, want Hij zal je niet verlaten. Ook al voelt kerst niet okay dit jaar, Hij is erbij. Hij kwam zelf als baby’tje naar ons toe, zo dichtbij. Hij werd mens, voor jou en mij.

P.S. Luister het nummer ‘Echte liefde’ van Adem Project!

Deel deze blog met een vriendin!