Stort je hart uit, dochter

Kom maar. Kom even op adem. Schenk jezelf een kop thee in en plof in die lekkere stoel. Stop even met rennen en kom tot rust. Kom bij je Vader. Praat maar. Stort je hart uit, dochter. Je wordt vastgehouden. Je bent geliefd. Je bent veilig. Er is liefde zonder oordeel. Er is genade en vrede. Nieuwe hoop. Kom maar.

Vreugde en verdriet

Het is december en het jaar 2019 is bijna aan zijn eind gekomen. Een nieuw jaar ligt voor ons. Het was een jaar met zoveel momenten (52.5600 minuten in totaal, hihi). Zoveel genade van God. Momenten van verdriet en momenten van vreugde. Momenten van twijfel en momenten van zekerheid. Momenten van dankbaar zijn en momenten van klagen. Momenten van vrede, momenten van onrust. Die vreugdevolle en verdrietige momenten zijn zo met elkaar verweven, liggen dichtbij elkaar in dit leven.

In het boek Prediker las ik dat alles een tijd heeft. Hoofdstuk 3 van het boek vertelt dat er voor alles een tijd is. Allerlei aspecten van het leven komen voorbij. Lees het maar eens. In vers 4 staat:


“Een tijd om te huilen en een tijd om te lachen, een tijd om rouw te bedrijven en een tijd om te huppelen.” (HSV)

De Vader houdt je vast

Hoe jouw 2019 ook is geweest, hoe je je ook voelt: verdrietig of blij, of allebei. Je mag bij je Vader komen. Ga even zitten. Stop met rennen en stort je hart uit, dochter. De Vader houdt je vast. De Vader heeft je lief. Praat maar. Vertrouw op Hem, in de tijden van lachen en de tijden van huilen.

Psalmdichter David schrijft in Psalm 62 vers 9:

‘’Vertrouw op Hem te allen tijde, volk; stort uw hart uit voor Zijn aangezicht. God is voor ons een toevlucht.’’ (HSV)


De Vader is een toevlucht voor jou. Een veilige schuilplaats. Voor nu en voor altijd. Neem in een van de komende dagen, of vandaag, een moment om even met God te zijn. In de natuur, in huis of waar dan ook. Vertel Hem wat je bezig houdt. Vertel waar je je zorgen om maakt, maar ook waar je hart sneller van gaat kloppen. Deel je leven met je Maker. Hij wil niets liever dan met je zijn. God verlangt ernaar om een relatie met ons te hebben.

Vrede voor je ziel

Ik wil deze blog afsluiten met een prachtige quote van Ann Voskamp. Ik kwam hem tegen op Instagram en wil de tekst met jullie delen:

”Peace isn’t a place. Peace is a Person. So in the pace of the season, make space for Emmanuel – to find peace for the soul.” – Ann Voskamp


Ik hoop dat je je hart en leven bij Hem neerlegt. Dat je je hart kan uitstorten bij God, ook in 2020. Blijf vertrouwen, blijf hopen en blijf geloven. Dankzij Zijn liefdevolle genade is er leven en hoop, ook voor jou. Hij wil je aan de hand nemen door het leven heen, door bergen en dalen. Stort je hart uit, dochter, elke keer opnieuw. Je Vader luistert.

Deel deze blog met een vriendin!