Begin een dankboek

“Punt 1: Youth Alpha avond, punt 2: avondeten, punt 3: verjaardag, punt 4: autorijden, punt 5: open gesprek, punt 6: kopje koffie, punt 7: preek over de Samaritaanse vrouw, punt 8: foto’s kijken, punt 9: tosti’s eten, punt 10: God houd alles in Zijn hand, punt 11: veilige treinreis.” Zomaar een paar punten uit mijn dankboek. Hoe kan ik bewust dankbaar zijn? Met die vraag begon ik een aantal jaar terug met een appgroep waarin ik samen met andere jongeren in één jaar 10.000 dankbaarheidspunten noemde. Dat jaar heeft me echt geholpen om God te danken voor grote én kleine dingen. God heeft me laten zien dat er zoveel moois is, waar ik Hem voor mag danken.

Bewust van kleine dingen

Inmiddels heb ik geen dankapp meer, maar een dankboek. Misschien ken je het principe uit Duizendmaal dank van Ann Voskamp. (Dat boek wil ik graag nog een keer lezen!) Een notitieboek doopte ik dus om tot ‘dankboek’ en die ligt nu op mijn nachtkastje te shinen. Het opschrijven van mijn dankpunten maakt me bewust van kleine dingen. Ik probeer elke dag wat punten op te schrijven, maar er zijn ook dagen dat het boek dicht blijft. Dan lukt het even niet of dank ik God in gedachten of gebed.

“Juist als ik begin met schrijven, komt er zoveel in me op om voor te danken.”

Het bijzondere vind ik de momenten dat ik verwacht dat ik weinig te danken heb. Als ik toch wat dingen opschrijf, schiet me soms opeens weer een fijn moment te binnen. De kleuter die met haar gele regenlaarsjes door de plassen stampte, een bemoedigende podcast of die ontmoeting onderweg. Juist als ik begin met schrijven, al zijn het de meest basale dingen, komt er zoveel in me op om voor te danken. Door God te danken geven we Hem eer en daarnaast kan het bijdragen aan een positieve instelling.

Ervaringen met een dankboek

Via Instagram stelde ik de vraag wie er een dankboek bijhoudt. Wat veel reacties! Een aantal meiden vertellen hieronder waarom zij een dankboek bijhouden.


Aniek (19): ‘’Ik houd een dankbaarhedenboekje bij omdat ik merk dat ik dankbaarder door het leven ga. Ook ben ik daardoor dankbaar tegenover God. Wanneer ik down ben en dit dan teruglees ga ik weer lichtpuntjes zien. Dat maakt mij dan vrolijker en dankbaarder voor de kleine dingen.’’

Christa (15): “God geeft zoveel moois! Zoveel dat je het bijna gaat vergeten. Daarom ben ik begonnen met het bijhouden van een dankbaarheidsboek. Om stil te staan bij de (kleine) dingen die een glimlach op mijn gezicht toverden, voor de dingen die ik bijna zou vergeten maar ontzettend dankbaar voor ben!”

Marit (17): ‘’Ik vind het heel fijn om een speciaal boekje te hebben om mijn dank- en gebedspunten in op te schrijven. Het helpt me bewust na te denken over de dingen waar ik die dag dankbaar voor ben en waarvoor ik wil bidden. Je bewust zijn van dingen waar je dankbaar voor zou kunnen zijn, helpt je om positief in het leven te staan en God te eren om de dingen die Hij voor je doet en erop te blijven vertrouwen dat Hij voor je zal blijven zorgen.”

Marieke (21): “Dit jaar zijn er al zo ontzettend veel dingen gebeurd, waar ik God zo enorm dankbaar voor ben. Het was te veel om te onthouden. Daarom ben ik begonnen met het bijhouden van een dankbaarheidsboek. Zodat ik deze later of in moeilijke tijden terug kan lezen.’’

Elizabeth (19): ‘’Met ingang van 2020 heb ik besloten om iedere dag minimaal vijf dingen op te schrijven waar ik die dag dankbaar voor ben. Dit kunnen simpele dingen zijn, maar ook grotere dingen. Het helpt mij om bewust te worden van de zegeningen die ik krijg. En ze ook echt te tellen!!’’


Ik hoop dat deze antwoorden je mogen inspireren om zelf ook aan de slag te gaan met dankbaarheid. Je begint heel makkelijk. Het enige wat je nodigt hebt, is pen en papier. Een apart notitieboek is fijn om later al je punten in terug te lezen. Tot slot wil ik je deze tekst meegeven:

“Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.” Filippenzen 4:6-7 (NBV)

Hoe ben jij dankbaar? Heb je ook een dankapp of -boek? Let me know!

Deel deze blog met een vriendin!