Dochters aan het woord: Rianneke

Vertel wat over jezelf, wat typeert jou?

Hi wat leuk dat je hier bent! Mijn naam is Rianneke en ben inmiddels alweer 20 jaar. Ik ben net afgestudeerd aan de opleiding ruimtelijke vormgeving (het inrichten en vormgeven van (woon)ruimtes, styling, productontwerp etc.). Wat betekent dat ik mijzelf nu officieel ruimtelijk vormgever mag noemen! Na mijn studie ben ik gelijk begonnen met mijn eigen bedrijfje Ristijl. Een webshop om anderen te bemoedigen door middel van kaartjes, posters en ook bamboo tandenborstels. In mijn webshop verkoop ik producten die zero waste, fair en vegan zijn en dus gemaakt zijn om anderen mee te bemoedigen. God houdt zielsveel van jou en daar mag je elke dag aan herinnerd worden!

In het kort een aantal van de vele dingen waar ik blij van wordt: creatief bezig zijn, dansen, ontwerpen, zo min mogelijk afval verbruiken (Ik heb er inmiddels een beetje een sport van gemaakt), luidkeels meezingen met aanbiddingsmuziek, lange wandelingen en heeel veel kopjes thee!

Hoe heb je Jezus leren kennen?

Ik “kende” Jezus eigenlijk al mijn hele leven, dacht ik. Dit door de bijbelverhalen die me als kind verteld werden. Alleen wist ik als klein meisje niet dat die verhalen, niet alleen prachtig en bijzonder waren, maar dat ze ook een prachtige en belangrijke boodschap hebben. Ik nam alles eigenlijk gewoon aan en noemde het sindsdien mijn geloof. Zo groeide ik op. Met Jezus op de achtergrond. De enige plek waar ik hoorde over hoe groot Zijn liefde voor mij is, was de kerk. Waar ik om eerlijk te zijn niet echt op de preek lette. Ik wist dit allemaal toch al? Ik was toch al gered? Eerlijk gezegd schaam ik me een beetje nu ik dit allemaal opschrijf. Gelukkig weet ik nu zoveel meer en weet ik hoe echt die liefde is!

Ik weet niet precies waar en wanneer er een keerpunt in mijn leven is gekomen. Ik denk toen ik een jaar of zestien was. Ik voelde me in die tijd best eenzaam en vond mezelf helemaal niet leuk. Ik hing mijn eigenwaarde op aan wat andere mensen over mij zeiden of misschien wel zouden denken. Ik zocht altijd bevestiging bij andere mensen en ging daarvoor zelfs over mijn eigen grenzen heen. Ik moest weten dat ik ertoe deed en haalde daar mijn waarde uit. Maar doordat ik dat deed gingen mensen ook verwachten en verlangen dat ik mijn grenzen overging om hen tegemoet te komen. Het was nooit genoeg, waardoor ik steeds verder moest gaan, opzoek naar dat stukje bevestiging. Hierdoor wist ik uiteindelijk niet meer zo goed wie ik was. Nog voor dat ik wist wie ik nou echt was, gaf ik al die stukjes al aan iemand anders. Hierdoor voelde ik me na een gesprek vaak nog meer alleen.

Opgegeven moment begon ik aan mijn opleiding die ik inmiddels sinds juni heb afgerond (yay!). Toen ik hier begon besloot ik om mijn eigen ik te zijn en me geen zorgen meer te maken om wat anderen van mij vonden. Ik zou gaan zijn wie ik zou willen zijn. Maar makkelijk als dat klonk zat daaronder nog steeds datzelfde onzekere meisje wat naar bevestiging zocht, dat ze geliefd was. Ondanks dat ik me gelijk thuis voelde op de school, was ik van binnen nog aan het uit vogelen wie ik nou eigenlijk was. Op deze school leerde ik ook mijn beste vriendin kennen. Zij zat toevallig ook op de school waar ik voorheen opzat en maakte prachtige kunst. Ik volgde alles wat ze maakte op Facebook en was zo ook op de hoogte dat zij naar dezelfde school als mij zou gaan.

Ik sprak haar destijds namelijk nog niet en het leek me leuk haar beter te leren kennen, omdat ze prachtige dingen maakte die mij op de een of andere manier erg raakte. Ik zocht een manier om met haar in contact te komen. We lachten wel naar elkaar in de gangen, maar eigenlijk was dat het ook. Ik had haar al weleens gesproken via facebook, maar nu in het echt voelde het awkward en had ik het idee dat ze niet heel veel zin had om met mij in gesprek te gaan.

Totdat zij een foto postte waarop zij haar zusje aan het dopen was. Ik weet nog heel goed dat ik zonder na te denken daarop reageerde met: “Wat gaaf! Zou je mij ook willen dopen?” Ik geloof echt dat dit God geweest is, want uit mijzelf zou ik dit nooit getypt durven hebben. Zij reageerde hier gelijk op en sinds dat moment ging het allemaal heel snel. Ik ging met haar mee naar haar kerk. Iedereen was daar zo liefdevol en alles wat ik kon denken was “Wow! Wat heb ik allemaal gemist”.

“Plotseling veranderde iets in mij en ik wist: ‘God is er echt en houdt van mij‘”

Ze begon me te vertellen over Gods liefde voor mij, ik begon de bijbel te lezen en echt te bidden. Plotseling veranderde iets in mij en ik wist: ‘God is er echt en houdt van mij’. En dat is de enige bevestiging die ik al die tijd al nodig had. Nog nooit had ik een liefde zo groot en mooi van zo dichtbij gevoeld. Ik voelde me als nieuw. Ik had het niet meer alleen aangenomen maar ik geloofde het ook. Uiteindelijk ben ik gedoopt door het meisje dat ik nu mijn beste vriendin mag noemen en is mijn leven nu totaal anders.

Wat is je favoriete Bijbelvers en waarom?

‘She is clothed in strength hand dignity and laughs without fear of the future.’ Proverbs 31:25 (NIV)

Ik vind deze tekst heel erg mooi, omdat het voor mij echt voelt als het moment waarop ik God leerde kennen. Ik voelde me ineens omkleed met kracht. Ik kon toen eindelijk met een lach op mijn gezicht de toekomst in kijken, omdat ik wist dat ik veilig was. God is altijd bij me en zal me beschermen. Ik mag me omkleden met Zijn liefde en kracht.

Waar ben je dankbaar voor?

Ik wil God danken dat Hij mij nooit heeft opgeven en dat Hij mij door alles heen heeft gedragen. Ik ben Hem dankbaar dat er door mijn leven heen altijd lichtpuntjes zijn geweest waar ik me aan vast kon grijpen als het om mij heen te donker werd. En dat ik steeds weer mag leren hoe Hij naar mij kijkt. Ik ben God dankbaar dat ik geen bevestiging van mensen meer nodig heb, maar dat ik mag zijn wie ik ben omdat Hij mij zo heeft gemaakt.

Ik ben Hem dankbaar dat er door mijn leven heen altijd lichtpuntjes zijn geweest

Wat betekent het voor jou dat je een dochter van de Koning bent?

Het betekent voor mij dat ik nooit meer alleen ben. Dat ik mag weten dat ik geliefd en gekozen ben. Ik ben met een doel gemaakt en hoef niet meer bang te zijn. Het betekent dat niemand meer bang hoeft te zijn. Wij mogen delen van Gods liefde, er is meer dan genoeg voor iedereen.

Hoe breng jij je geloof in de praktijk?

Door te luisteren naar wat God tot me spreekt. Door hem dagelijks te danken voor alles wat ik heb en waarin Hij voorziet. Als God iets op mijn hart legt om te doen voor mijn omgeving, of voor groei in mijn geloofsleven dan doe ik dat ( soms wel met vallen en opstaan hoor, haha). Ook door er simpelweg voor anderen te zijn en te gaan waar God mij heen leidt. Ik begin mijn dag met stille tijd en gebed. Dan vraag ik aan God: hoe wilt u mij vandaag gebruiken? Hoe mag ik er vandaag voor anderen zijn? Wilt u mij steeds meer vormen naar uw plan?

“Dan vraag ik aan God: hoe wilt u mij vandaag gebruiken?”

Heb je tips om God te betrekken bij je leven?

Zoek God op in alles wat je doet, niet alleen als je het moeilijk hebt. Maar dank God ook als je blij bent. God is je vader, alles is bespreekbaar en God is de allerbeste luisteraar. Wat mij heel erg helpt is brieven schrijven aan God, als ik de woorden even niet kan vinden. Dan schrijf ik alles op wat ik voel en waar ik op dat moment mee zit. Ik geloof dat God ook onze geschreven woorden hoort.

Ook hou ik ervan om de natuur in te gaan en naar God te bidden. Ik merk dan echt dat er een rust over me heen komt. Daarnaast is bijbel lezen erg fijn en meezingen en dansen met je lievelingsaanbiddingsnummers. Luister goed naar de woorden die je zingt, want dit zijn de woorden waarmee je God groot maakt! Er zijn zoveel manieren om God te aanbidden. Betrek hem in alles, Hij zorgt voor je. Zoek God in alles en Hij zal jou vinden!

Dankjewel Rianneke dat je dit met ons wilde delen! Je kunt Rianneke volgen op Instagram: @ristijl of neem een kijkje in haar webshop: www.ristijl.com!

Deel deze blog met een vriendin!