5 vragen over het schrijven van God is goed

Op Instagram stelden jullie meerdere vragen over het schrijven van mijn boek. Ik dacht: hoe leuk is het om daar ook een blog over te schrijven? Voordat ik aan mijn boek begon, had ik al wel gehoord over het creatieve proces van schrijven en dat dat echt met ups en downs gaat. Het ene moment zit je heerlijk in een flow en denk je: yes! Nieuwe ideeën! Creativiteit! Ik kan dit! En het andere moment lijkt het allemaal maar niks en komt er niets uit je vingers. En wat ik hoorde, is waar. Het creatieve proces is heel uitdagend en leuk, maar soms ook ingewikkeld en vermoeiend. In deze blog beantwoord ik 5 vragen over God is goed en het schrijfproces.

1. Hoe vond je het om een boek te schrijven?

Heel gaaf! Het was een droom die uitkwam om zo mijn creativiteit in te gebruiken. Ik ben heel dankbaar dat ik het heb mogen doen. Het was leuk om mee te maken hoe het hele proces van een boek schrijven in zijn werk gaat. Er ging een wereld voor me open van de uitgeverij, het schrijven, redacteurs, correcties en de vormgeving. Daar heb ik veel plezier van gehad! Daarnaast vond ik het ook spannend. Alles was nieuw en je stelt je tijdens het proces kwetsbaar op door je schrijfsels en plannen te delen met anderen. Ook was het intensief. Ik was in mijn hoofd veel met mijn boek bezig. Op de achtergrond was het altijd aanwezig.

2. Hoe ben je op dit onderwerp gekomen?

Heel veel brainstormen! Ook samen met mijn redacteur en de uitgever. En daarna gewoon maar gaan schrijven vanuit mijn hart. Veel bijbelteksten of gedachten gingen al langer met mee en kon ik nu eindelijk op papier zetten. Tijdens het schrijven ontstonden er vaak weer nieuwe ideeën. Ook nam ik soms de tijd om te brainstormen: wat wil ik delen? Welke thema’s spreken jullie aan? De titel ‘God is goed’ is pas op het einde gekomen. Ik hoop dat het boek jou mag aanmoedigen in je geloof en mag helpen om dicht bij God te leven.

3. Had je vaste schrijfmomenten of schreef je vooral als je inspiratie had?

Leuke vraag! In het begin plande ik per week twee ochtenden in waarop ik met het boek bezig ging! Dat was heel fijn, omdat het structuur geeft, maar ik merkte al gauw dat het ook superintensief was. En: de inspiratie komt meestal op de gekste momenten. Als je net buiten een rondje loopt zonder telefoon, ’s nachts als je net lekker in bed ligt, of onderweg. Meestal schreef ik het idee dan op en werkte ik het later uit. Over het algemeen schreef ik, denk ik, op geplande momenten, omdat dat ook nodig was in volle weken. Maar soms schreef ik ook spontaan een halfuurtje als ik tijd of zin had.

4. Hoe heb je het schrijven aangepakt? Gestructureerd of eerst schrijven en later ordenen?

Dat ging wisselend. Ik had een globaal boekplan en ging van daaruit schrijven. In het begin was ik vooral bezig met het vinden van de juiste toon en het inleven in de doelgroep. Tijdens het schrijfproces zijn er nog wel wat dingen veranderd aan de opzet en de indeling van het boek. Meestal schreef ik eerst allerlei stukjes of typte ik mooie zinnen of quotes in een bestandje.  Dat verliep soms best chaotisch, hihi. Pas aan het einde van het schrijfproces heb ik stukjes ingedeeld in hoofdstukken en aangevuld wat er nog miste. Ik kan me voorstellen dat de aanpak per boek en auteur verschilt!

5. Staat er in het boek voor elke dag een tekst? Hoeveel kost het boek?

In het boek staan 200 bemoedigingen. Je wordt echt aangemoedigd om je bijbel open te slaan, te bidden of aan de slag te gaan met een creatieve opdracht of tips. De ene dag lees je een quote, een bijbeltekst met een overdenking en een vraag. Een andere dag lees je een aantal tips over tijd met God of bidden bijvoorbeeld. En weer een andere dag lees je een bijbeltekst en luister je daarna naar een mooi lied. Je kunt het boek zeker lezen als dagboek en zo elke dag een stukje lezen, maar dat hoeft niet. Het boek is ingedeeld in 10 praktische thema’s, dus je kunt ook gaan lezen bij een thema wat jou op dat moment aanspreekt. De prijs van het boek is €18,99.

Bestel mijn boek hier of ga naar de christelijke boekhandel.

Deel deze blog met een vriendin!