Jouw verhaal en dat van God

De afgelopen maanden zag ik om me heen veel gebrokenheid. Zelf heb ik de afgelopen jaren ook gebrokenheid meegemaakt. Ik kan denk ik wel zeggen dat iedereen wel een stukje gebrokenheid meedraagt. Het overlijden van een geliefde, een ziekte, de scheiding van je ouders, gepest op school enzovoort. We’re all a little broken.

Bemoedig elkaar

Ik heb gemerkt dat ik niet de enige ben die lijden meemaakt en gebroken is. Juist door kwetsbaar te zijn en mijn verhaal te delen, heb ik gemerkt dat ik niet de enige ben. Gods kracht wordt zichtbaar in mijn zwakheid. We mogen elkaar bemoedigen, opbouwen en liefhebben. In Romeinen 12:15 staat het volgende daarover:

‘Wees blij met wie zich verblijdt, heb verdriet met wie verdriet heeft.’ (NBV)

Donkere wolken

Ken je die momenten? Dat je naar je situatie kijkt en denkt dat het nooit anders wordt? Dat alles verdrietig lijkt. Misschien sta je voor een keus en weet je niet wat je moet doen. Misschien draag je verdriet of pijn met je mee. Het voelt alsof jouw verhaal doodloopt. De weg voor je lijkt mistig en donkere wolken hangen boven je hoofd en in je hart.

Op die momenten dat je het niet meer weet en je niet meer ziet waar jouw verhaal heen gaat, mag je naar Gods verhaal kijken. Gods verhaal is het verhaal van redding door Jezus. Het verhaal over hoop, licht en leven. Het licht van Jezus is sterker dan het donker. Het is het verhaal waarin God alles ten goede keert voor wie in Hem geloven. Lees het maar in Romeinen 8.

Gods lens

Iedereen heeft zo een eigen levensverhaal. Je mag door de lens van God naar jouw leven kijken. Gods verhaal gaat over Jezus die voor jou kwam. Ben je gebroken? God heelt gebroken harten. In Psalm 147:3 staat dat God degenen die gebroken zijn heelt en hun wonden verzorgt.

‘Hij geneest wie gebroken zijn en verzorgt hun diepe wonden.’ (NBV)

Ook in Psalm 34 staat dat God de gebroken mensen nabij is. Heb je geen hoop meer? In Gods verhaal is er hoop voor de wereld. Voor jou en mij. Voel je je ongezien? Bij God word je gezien. Hij zag je zelfs al toen je gemaakt werd in de buik van je moeder. In Psalm 139:6 staat dat God je al zag en dat alles in Zijn boekrol werd opgetekend. Aan de dagen van jouw bestaan ontbrak er niet één.

Belofte

Als je jouw verhaal niet meer begrijpt, kijk dan naar God. Gods verhaal is ook jouw verhaal. Soms begrijpen we niet wat er gebeurt, maar je mag erop vertrouwen dat God er is. Er is heling, hoop en licht door wat Jezus voor ons gedaan heeft. Op een dag maakt Hij alles nieuw. In Openbaringen 21:4 staat een prachtige belofte:

‘Hij zal alle tranen uit hun ogen wissen. Er zal geen dood meer zijn, geen rouw, geen jammerklacht, geen pijn, want wat er eerst was is voorbij.’ (NBV)

Geloof in God zorgt nu niet voor een leven zonder pijn en lijden. Geloof in God zorgt er wel voor dat er altijd hoop is. Als je in Jezus gelooft, mag je delen in Gods verhaal. Een leven met hoop ook middenin de pijn. Er is een prachtig vooruitzicht, daar mag je aan vast houden. Tot aan die dag mogen we God zoeken en elkaar bemoedigen als dochters van de Koning. We mogen aan de wereld laten zien dat onze God redt, heelt en zorgt.

Dank U, Heer dat U harten heelt en wonden geneest. Dank U, dat U het licht bent. Wilt U mij helpen als ik de weg niet weet? Help mij om mijn verhaal in het licht van Uw verhaal te zien. Amen.

Deel deze blog met een vriendin!