Met mijn voeten in de rivier

De afgelopen weken spreekt het beeld van de boom in Psalm 1 opnieuw tot mijn hart. Het doet me denken aan in Jezus geworteld en grondvest blijven, vasthouden aan je geloof en vervuld zijn van dankbaarheid (Kolossenzen 3:7). In Psalm 1 staat:

‘Gelukkig de mens die niet meegaat met wie kwaad doen, die de weg van zondaars niet betreedt, bij spotters niet aan tafel zit, maar vreugde vindt in de wet van de HEER en zich verdiept in zijn wet, dag en nacht. Hij zal zijn als een boom, geplant aan stromend water. Op tijd draagt hij vrucht, zijn bladeren verdorren niet. Alles wat hij doet komt tot bloei. Zo niet de wettelozen! Zij zijn als kaf dat verwaait in de wind. Wettelozen houden niet stand waar recht heerst, zondaars niet in de kring van de rechtvaardigen. De HEER beschermt de weg van de rechtvaardigen, de weg van de wettelozen loopt dood.’ Psalm 1 (NBV21)

Ik wil je uitnodigen om de psalm deze week eens voor jezelf te lezen of met een ander. Denk of schrijf eens over (één van) de vragen: Wat vertelt deze psalm over God en mijn leven met Hem? Wat laat deze psalm zien over toewijding? Welk contrast wordt in deze psalm zichtbaar? Hoe gaat het met mij en wat leeft er in mijn hart? Hoe ga ik deze zomer in? Welk verlangen wil ik uitspreken naar God?

In de rivier

Ik vind het in de zomer heerlijk om op een steiger aan een meer of plas met mijn voeten in het water te zitten. Een gevoel van vrijheid en ontspanning geeft me dat! Het water zachtjes horen stromen. Of dat gevoel wanneer je na een lange bergwandeling je wandelschoenen uittrekt en verkoeling bij een beekje zoekt. Je houdt een warme dag beter vol als je verfrissing zoekt. Denk bijvoorbeeld aan een hete stranddag, dan is het heerlijk om met je voeten in de zee te staan. In het water houd je de warmte vol!

Met-mijn-voeten-in-de-rivier, de titel van deze blog, verwijst naar die heerlijke momenten van vrijheid en ontspanning, maar ook naar hoe wij verfrissing mogen zoeken bij God. Neem deze zomer momentjes om stil te staan. Soms voelt stilstand als saai, als achteruitgang, als nutteloos. Maar stilstaan brengt je zoveel. Vaak zie ik achteraf hoe stilstand me helderheid brengt, nieuwe inzichten geeft, me opnieuw helpt op God te vertrouwen. Pak deze zomer momentjes waarin je je richt op God. De tijd hebt om te bidden. Te wandelen. Te rusten. Te lezen in zijn woord. Er zijn zoveel manieren om dat in te vullen. Van God ontvang je nieuwe kracht en nieuwe hoop. Laat je deze zomer opnieuw vullen met zijn liefde. Waar snak je naar? Leg het bij Hem neer in je gebed. Durf stil te staan. Open je handen naar de hemel. God geeft zijn genade in overvloed. Ontvang jij zijn liefde?

Met mijn voeten in de rivier. Dat ga ik zeker doen deze zomer, maar ik wil ook bij de rivier van God blijven komen. Ik nodig je uit om met je voeten in de rivier te komen staan. Daar waar je nieuw leven, genade en liefde ontvangt. Waar Hij de lasten van je schouders afneemt. Waar je stil mag worden. Waar je Hem ontmoet. Waar je je voedt met zijn woord en vreugde vindt in Hem.

Welke momenten zijn voor jou een met-mijn-voeten-in-de-rivier-moment? Of hoe zou je die momenten deze zomer kunnen creëren?

Ik bid je toe, hoe het ook met je gaat, in welk seizoen jij je ook bevindt, dat je mag ervaren dat God je herder is. Dat Hij je brengt naar groene weiden, naar vredig water, daar waar je nieuwe kracht mag ontvangen (Psalm 23). Dat Hij je ziel verwikt en verfrist deze zomer. Dat je leven toegewijd mag zijn aan Hem. Je bent geliefd, dochter van de Koning.

Wil je meer bemoediging deze zomer? Misschien is mijn boek ‘God is goed’ dan iets voor jou. In 200 bemoedigingen neem ik je mee in de Bijbel en hoop ik jou aan te moedigen om dicht bij God te leven. Ook als dat soms lastig is en je je gebroken voelt of twijfelt. Je kunt het hier bestellen.

Deel deze blog met een vriendin!