Afgeleid bij het bidden? – 4 tips

Tijdens de voorbereidingen voor de live uitzending van mei kreeg ik de vraag of ik tips had voor momenten dat je in gebed bent en je telkens wordt afgeleid door gedachten of zelfs vergeet dat je aan het bidden bent. Het blijkt dat meerdere meiden zich hierin herkennen. En weet je? Ik herken dit ook. In deze blog deel ik nog eens de tips die ik spontaan tijdens de uitzending deelde. Misschien helpen deze tips jou, maar misschien werkt het voor jou op een andere manier. Lees gauw verder!

1. Voel je niet schuldig

Allereerst is het een heel goede vraag. Het is geen vraag om je voor te schamen. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je afdwaalt bij het bidden en je bent niet de enige. Regelmatig is mijn hoofd zo druk dat gefocust bidden niet lukt. En hey, God ziet jou. Hij ziet je drukke hoofd en dat je misschien worstelt met het niet stil kunnen worden. Dat verandert niets aan de manier waarop Hij naar je kijkt. God is jouw Vader en Hij kijkt liefdevol naar jou. Je mag groeien in het bidden, maar onthoud dat je gebed niet perfect hoeft te zijn. Spreek op jouw manier tegen God. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent.

”Je gebed hoeft niet perfect te zijn.”

2. Gebruik een hulpmiddel

Als je snel bent afgeleid kan het helpen om wat meer structuur aan te brengen tijdens het bidden. Op internet zijn veel hulpmiddelen te vinden voor jouw gebed. Je hebt bijvoorbeeld het plaatje van een hand met aan elke vinger een gebedsonderwerp. Zo ga je in gebed je vingers af en ben je misschien wat minder snel afgeleid. Met de zoekterm ‘hulpmiddel hand gebed’ vind je al enkele voorbeelden!

3. Maak je hoofd leeg

De derde tip is meteen ook een tip voor mezelf en is makkelijker gezegd dan gedaan (vind ik). Aan het eind van de dag ben ik vaak moe en is mijn hoofd vol met indrukken van het studeren, gesprekken voeren of muziek maken. Het kan helpen om mijn hoofd eerst even leeg te maken (eigenlijk wil ik dat vaker doen, hihi). Dan schrijf ik eerst wat gedachten op of  luister ik naar een christelijk nummer. Op die manier kom ik even uit alle drukte en heb ik daarna meer de focus op het bidden.

4. Neem een actieve houding aan

Tot slot de tip om een actieve houding aan te nemen. De houding tijdens je gebed is voor iedereen weer anders. Voor mij werkt het niet zo goed als ik al in mijn bed lig, want ik geef toe: dan wil ik eigenlijk zo snel mogelijk slapen. Daarom werkt het voor mij het beste als ik zit. Probeer uit te vinden wat voor jou het fijnste werkt.

Dit was een samenvatting van de tips uit de live-uitzending! Onthoud dat dit slechts wat tips zijn. Er is nog zoveel meer over te zeggen, want bidden is een groot onderwerp. Iedereen bidt op zijn eigen manier. God is overal en bidden kan overal. Je kunt altijd met God praten en even bij je Vader op schoot kruipen. Ik hoop dat je er iets mee kunt!

Heb je nog meer tips? Drop ze hieronder in de comments!

Deel deze blog met een vriendin!

2 reacties

  1. Mij helpt het soms wel eens om gewoon staand te bidden of op de fiets. Ik ben meestal ook echt extreem snel afgeleid maar op die manier ben ik me toch wat meer bewust op een of andere manier.

Reacties zijn gesloten.